Abiznis

U utorak prva aukcija državnih zapisa

0901cbcg
A
ukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 20 miliona EUR, prva ovogodišnja, biće održana u utorak.

U utorak prva aukcija državnih zapisa
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do tog dana do 12 sati.

“Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije", kazali su predstavnici CBCG, koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospjeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 182 dana, odnosno 16. jul ove godine, prenosi MINA-BUSINESS.

Ukupan dug po osnovu državnih zapisa, hartija od vrijednosti koje se prodaju u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta, prema podacima Ministarstva finansija, iznosi oko 95,49 miliona EUR.

U prošloj godini održano je ukupno 14 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U 2012. godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

 

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

 

 

Portal Analitika