Društvo

SD: Američkim vojnicima ne prijeti opasnost u Crnoj Gori

oksad1
S
tejt department procijenio je da američkim vojnicima u Crnoj Gori više ne prijeti direktna opasnost, ali im je život otežan pa ih sljeduje povišica.

SD: Američkim vojnicima ne prijeti opasnost u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je dospjela na listu država u kojima se povećava iznos posebnog dodatka "na otežani život", iako američka administracija kreše troškove, pa su vojnici u Podgorici ostali bez "dodatka za neposrednu opasnost", pišu Vijesti.

Osim vojnika koji rade pri američkoj ambasadi u Podgorici, povišici na ime otežanih životnih uslova se od sredine godine mogu nadati i vojnici u Istočnom Timoru, Ruandi, Liberiji, Saudijskoj Arabiji i na Haitiju.

"Ministarstvo odbrane periodično obavlja pregled svog platnog kalendara za dodatna plaćanja. Ova dodatna plaćanja... pružaju vojnim službama dodatna sredstva koja se mogu koristiti za potrebe ljudstva i menadžment vojnih snaga, a one se ne mogu na efikasan način pokriti redovnim rastom plata", saopštili su Vijestima iz Ambasade SAD-a u Podgorici.

Iako se Crna Gora našla u egzotičnom društvu država u kojima Stajt department povećava izdatke, dobar signal je što je istovremeno maknuta sa liste država u kojima se uplaćuju bonusi za "uslove neposredne opasnosti" (IDP).

"Ministarstvo odbrane je 3. januara objavilo da počev od 1. juna 2014. godine Crna Gora više neće biti smatrana zonom neposredne opasnosti", naveli su iz Ambasade.

Plaćanja u uslovima neposredne opasnosti periodično se revidiraju i ponovno sertifikuju u koordinaciji sa združenim štabom, borbenim komandama i vojnim službama.

 

 

Portal Analitika