Društvo

Masakr srna dokaz da sistem ne funkcioniše

oksrne
V
iše puta se u posljednjih nekoliko godina pokretalo pitanje zbog krivolova i odstrela zaštićenih vrsta. Ovo nije prvi put da se ovakvi masakri dešavaju a iskreno se nadamo da je poslednji. Slučajevi krivolova koji se s vremena na vrijeme pojave u javnost su svjedoci da višestruko stvari ne funkcionišu. Pitamo li se koliko se još slučajeva krivolova dešava a da se za njih ne sazna? Krivolov kao što se desio na Goliji sigurno ima i u drugim krajevima Crne Gore pa i najzaštićenijim područjima, navedeno je u saopštenju Društva mladih ekologa Nikšić.

Masakr srna dokaz da sistem ne funkcioniše
Portal AnalitikaIzvor

Po onome što se moglo vidjeti iz priloženog nemoguće je da je pojedinac učinio prekršaj. Sumnjamo da se radilo o više lica što je po nama još tragičnije. Svijest i društvena odgovornost pojedinca ili više njih u ovakvim devijantnim pojavama igra značajnu ulogu. Zaista je pitanje do kojeg civilizacijskog stepena su ti ljudi došli? Ovakav masakr zaštićene divljači ne može se kvalifikovati kao odlika civilizovanog čovjeka.

Međutim u mnogo drugih pa i u ovom slučaju zatajila je i nadzorna služba a takođe i kaznena politika. Postavlja se i pitanje koliko su moćne nadležne službe da stanu na kraj ovakvim pojavama? Nemoguće je da baš niko ne zna ko je počinilac ali je i zanimljivo zašto se ne otkriva? Da li se još neko okoristio od „plijena“ osim samih izvršilaca?

Hranilice i pojilice, koje su unazad nekoliko godina postavljanje na terenu da služe kao pomoć divljači u zimskom periodu ispada da se koriste kao mjesta gdje će se sigurno divljač okupljati i služiti za metu. Ispostavlja se da one ne služe kao pomoć divljači u zimskom periodu i treba ih ukloniti da ne služe kao mamac.

Potrebno je uraditi reforme i naći mogućnosti za veći stepen zaštite u kojem bi se maksimalno sprovodila zakonska regulativa.

Ovim povodm pozivamo nadležno ministarstvo i lovačku organizaciju da se uključe direktno u rešavanje ovog i sličnih slučajeva krivolova do pronalaženja i procesuiranja krivaca.

U protivnom, ako se ovakvim pojavama ne stane na put, daće se povoda i onom dijelu lovaca koji su do sada djelovali po pravilima da se počnu baviti krivolovom, a samim tim doći će do istrebljenja divljači sa ovih terena što svakako nikome ne ide u prilog, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika