Društvo

Dječaci zalutali iznad Kotora, našla ih služba zaštite

djecaci
K
otorska Služba zaštite i spašavanja dobila je sinoć u 17.25 sati dojavu da su se u Zalazima, planinskom dijelu iznad Kotora izgubila dva dječaka.

Dječaci zalutali iznad Kotora, našla ih služba zaštite
Portal AnalitikaIzvor

Neposredno potom, dvije ekipe od po 4 člana uputile su se  ka vrhu brda gdje se pretpostavljalo da se dječaci nalaze.
„Noć i nespristupačan teren kojim ni danju nije lako ići, otežavali su akciju spašavanja“, kazao je za Skala radio komandir Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić. On je istakao da je sreća što su djeca imala mobilne telefone sa velikim displejom koje su usmjerili ka spasiocima, što je omogućilo pripadnicima Službe da ih na vrijeme uoče. Sreća je što je jednom od njih telefon izdržao do kraja, jer bi, kako je kazao Mandić pretraživanje terena trajala mnogo duže, što bi u divljini, po hladnom vremenu, direktno ugrozilo njihove živote.

djecaci1
„Nije potrebno naglasiti da se radi o terenu koji ima veliki broj prirodnih zamki, pa se strmim stazama mora oprezno kretati, jer bi mogući pad mogao imati teške posljedice. Takođe, kazao je Mandić nije rijetka pojava lisica pa i vukova koji se zimi znaju spustiti čak i do prvih kuća poviše naselja u Dobroti.
Nakon više od dva ipo sata, prva grupa kotorskih pripadnika Službe zaštite stigla je do dječaka, čime je ova nesvakidašnja drama bila okončana. Spuštanje do Kotora je proteklo u zadovoljstvu što je izbjegnuto najgore.
Dječaci N.G.(11 godina) iz Podgorice, koji je na zimskom đačkom odmoru kod babe, čiji je stan u naselju Sv. Vrača i D.B (13 godina) iz Dobrote, uputili su se juče oko 11 sati prije podne put Zalaza.

Nakon skoro pet sati lutanja po gudurama, shvatili su da su se izgubili i da sami ne mogu nazad. Tim prije što u zalivu sunce znatno ranije zađe a odmah potom mrak učini da se najčešće ni prst pred okom ne vidi. Sinoć je na sreću bilo mjesečine pa je penjanje  skoro do samog vrha  brda bilo lakše.
Ovo je upozorenje roditeljima, poručio je Mandić, da dobro otvore oči i paze gdje im djeca idu. Šetnja dva dječaka mogla je da ima kobne posljedice.

Akcija spašavanja trajala je puna 4 sata.

 

Portal Analitika