Abiznis

VLADA: Povećana naknada za zlatonosni račun kod Credit Suisse-a

0110vladaPOCETNA
M
inistarstvo finansija je, zbog povećanja naknade za račun otvoren u svrhu držanja zlata kod Credit Suisse banke, pokrenulo pregovore za obezbjeđenje povoljnijih uslova za njegovo održavanje.

VLADA: Povećana naknada za zlatonosni račun kod Credit Suisse-a
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo finansija je, u aprilu 2012. godine, realizovalo aranžman sa Credit Suisse bankom u visini od 150 miliona EUR.

Navedeni aranžman realizovan je u obliku emisije obaveznice. Tom prilikom izdate su dvije obveznice, jedna u visini od 30 miliona EUR, a druga od 120 miliona.

Obveznica od 30 miliona EUR, obezbijeđena je zlatom, dok je druga neobezbijeđena.

Aranžman je zaključen na pet godina, uz kamatnu stopu 12-omjesečni Euribor plus 6,5 odsto margina.

“Predviđeno je da se obezbijeđeni dio vrati nakon isteka pete godine, dok će otplata neobezbijeđenih sredstava, početi nakon 24 mjesečnog grejs perioda, uz godišnju otplatu obveznice”, navedeno je u Informaciji o potrebi izmjene određenih ugovora koji se odnose na izdavanje obezbijeđenih obveznica sa varijabilnom kamatnom stopom koje dospijevaju 2017. godine, u ukupnom iznosu od 30 miliona EUR, koja je realizovana u aprilu 2012.

Pored navedenih obaveza, kako se dodaje u Informaciji koju je danas razmatrala Vlada, dio koji treba pokrivati u toku aranžmana jeste i plaćanje naknade za računu otvoren u svrhu držanja zlata. Obaveza je iznosila 0,05 odsto iznosa zlata, obračunavala se u dolarima i plaćala se mjesečno.

Na osnovu obračunate naknade, Ministarstvo finansija je plaćalo mjesečno 1,6 hiljada do 2,2 hiljade USD, što je zavisilo od kretanje cijene zlata na međunarodnom tržištu.

Međutim, Ministarstvo finansija obaviješteno da se zbog promjene pravila koje je donijela Evropska centralna banka, a vezana su za pitanje u regulaciji finansijskih instrumenata Bazel III, od maja prošle godine, značajno je promijenjen obračun naknade za održavanje računa plemenitih metala.

Uslijed ovih promjena troškovi održavanja računa koji se odnose na zlato značajno su povećani tako da se, u ovom dijelu, primjenjuje novi obračun koji iznosi 0,5 odsto i koji je deset puta veći u odnosu da dosadašnji obračun.

Novim obračunom naknade za držanje ovog tipa računa, potrebno je izdvojiti oko 22 hiljade USD.

Uslije ovih naglih povećanja, Ministarstvo finansija je pokrenulo pregovore kako bi se obezbijedili povoljniji uslovi za održavanje ovog tipa računa.

U tom dijelu Ministarstvu finansija je ponuđena opcija da se otvori nova vrsta računa na kojem bi stojalo zlato i čije bi održavanje bilo značajno jeftinije i kretalo bi se oko pet hiljada USD mjesečno.

U ovom slučaju umjesto dosadašnje naknade, za održavanje zlata, u visini od 0,5 odsto, bila bi korišćena naknada od 0,1 odsto, koja se primjenjuje na ovu vrstu računa.

“Razlika u ova dva računa ogleda se u tome, što se u slučaju postojećeg prava zaloge na računu nalazi priznanica koja glasi na zlato, dok bi se u predloženom slučaju na računu nalazilo samo zlato u fizičkom smislu, odnosno nalazilo se u trezoru banke”, objasnili su iz Ministarstva.

U vezi sa tim, u skladu sa postpojećim aranžmanom Credit Suisse, u ovom trenutku, ima pravo na priznanicu koja je stavljena na zlatonosnom računu u ovoj banci i koja glasi na ukupan iznos zlata približno 38,48 hiljada finih trojnih unci, dok bi u predloženom aranžman Credit Suisse ima pravo da fizički drži zlato u svom depozitu.

U pravima i obavezama Crne Gore, u odnosu na deponovano zlato, razlika u ova dva računa ogleda se u pravima banke u slučaju kršenja ugovora , odnosno neispunjenja obaveza Crne Gore koji su definisani ugovornom dokumentacijom.

U slučaju postojećeg ugovornog aranžmana, ukoliko bi se desio neki od slučajeva kršenja ugovora, a Crna Gora ne bi bila u mogućnosti da otplati kredit, Credit Suisse bi imao pravo da raspolaže priznanicom i da proda priznanicu koja glasi na zlato. U tom dijelu, Credit Suisse bi iz visine iznosa prodatog zlata naplatio sva potraživanja, dok bi ostala sredstva, nakon podmirenja duga, bila vraćena Crnoj Gori.

U slučaju zaključenja novog aranžmana, Banka će biti u mogućnosti da naveden zlato proda, da se iz sredstava prodaje naplati, a da preostala sredstva vrati Crnoj Gori. U tom dijelu, Credit Suisse bi imao pravo na zlato u fizičkom smislu, i na njegov u prodaju, dok bi i u ovom slučaju bio u obavezi da sredstva, koja preostanu nakon prodaje, vrati Crnoj Gori.

U pogledu svih ostalih pava i obaveza, ona bi ostala kao što su bila i u aranžmanu koji se sada primjenjuje.

Mina biznis

Portal Analitika