Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Viši sud se predomislio: Nema uslova za izručenje Miloša Delibašića u slučaju ubistva Nikole Bojovića

Viši sud se predomislio: Nema uslova za izručenje Miloša Delibašića u slučaju ubistva Nikole Bojovića

0207policija
A
dvokat Miloš Vuksanović koji brani Beograđanina Miloša Delibašića (29) jednog od osumnjičenih za učešće u ubistvo Nikole Bojovića (39), brata Luke Bojovića (42) koji slovi za vođu ozloglašenog “zemunskog klana”, potvrdio je Portalu Analitika da je Viši sud u Podgorici novim rješenjem odbio zahtjev Srbije za izručenje njegovog klijenta.

Viši sud se predomislio: Nema uslova za izručenje Miloša Delibašića u slučaju ubistva Nikole Bojovića
Portal AnalitikaIzvor

U novom rješenju sudije su navele da nema zakonskih uslova da on bude isporučen vlastima Srbije. To međutim ne znači da on neće biti ekstradiran. Istim rješenjem njegovo iszručenje je odobreno u slučaju pljačke zlatare “Izrael dajmond centar”, u Beogradu koja se dogodila 2008. godine. Protiv Delibašića je u toku sudski postupak za ovo razbojništvo, zbog čega ga srpske vlasti takođe traže.

Kako će crnogorsko pravosuđe “isplivati” iz svojevrsne pravne praznine u koju su upali tek će se znati, pogotovo u svjetlu činjenice da je Delibašić osumnjičen i za teško krivično djelo počinjeno na teritoriji naše zemlje. Osumnjičen je za učešće u ubistvu srpskog državljanina Miloša Vidakovića (29), koji je ubijen u Budvi 2. jula. Optužnica protiv Delibašića i Beograđana Miloša Vojinovića (26) i Slaviše Novakovića (33), koji se terete za ovo ubistvo još nije podignuta. Vojinović je u pritvoru u Beogradu, dok je Novaković, prema nezvaničnim saznanjima, u bjekstvu.

Prema navodima policijske prijave, Vojinović je ispalio smrtonosne hice u Vidakovića, a Novaković ga je dovezao do mjesta zločina, poslije čega su zajedno pobjegli. Delibašiću se na teret stavlja da je učestvovao u planiranju ubistva i da je pomagao ubicama.

On je i u slučaju ubistva Bojovića osumnjičen za pomaganje, a osim njega za ovaj zločin su osumnjičeni crnogorski državljanin Slobodan Šaranović (74), kojeg srpske vlasti teret da je naručio ubistvo, zatim Nikšićanin Ratko Koljenšić (36) koji se tereti za pomaganje u ubistvu, kao i srpski državljanin Saša Cvetanović (32) za kojeg se vjeruje da je plaćenik Pit Bul koji je pucao u Bojovića. I u ovom predmetu je među osmnjičenima Miloš Vojinović.

Srpske valsti su navodno s njim u pregovorima da dobije status svjedoka saradnika, a on je zauzvrat ispričao ko je učestvovao u ubistvima Bojovića i Vidakovića i šta je bio čiji zadatak.

Šaranović, Koljenšić i Cvetanović u ekstradicinom su pritvoru u Spužu. Odluka o izručenju dvojice crnogorskih državljana nije definitivna, dok je rješenje za Cvetanovića pravosnažno, ali on za sada nije isporučen Beogradu.

 

Portal Analitika