Društvo

IO Sindikata UCG: Staviti van snage Oglas za dodjelu stambenih kredita

1001ucg
P
ovodom Odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o poništenju Oglasa za dodjelu stambenih kredita, Izvršni odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore saopštio je da je kontaktiran od strane jednog broja članova, koji traže zaštitu svojih prava tvrdeći da je Oglas neosnovano i protivpravno poništen.

IO Sindikata UCG: Staviti van snage Oglas za dodjelu stambenih kredita
Portal AnalitikaIzvor

- Sindikat Univerziteta Crne Gore više puta se obraćao članovima Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore tražeći da se počne sa realizacijom oglasa o rješavanju stambenih pitanja dodjelom kredita. Prije pola godine predsjednik Sindikata prvi put je prisustvovao sjednici UO UCG i tom prilikom, pored ostalih bitnih pitanja za zaposlene, zatražio od Upravnog odbora da se formira posebna komisija, koja će obići sve zaposlene koji su podnijeli zahtjev za kredit i izvršiti procjenu troškova izvođenja radova u cilju poboljšanja uslova stanovanja. Isto tako članovi UO UCG tada su upoznati i sa zahtjevom više od 80 zaposlenih na Filozofskom fakultetu i Biotehničkom fakultetu, koji su svojim potpisima tražili da se odmah otpočne sa dodjelom kredita, da ne mogu više da čekaju i da su prinuđeni da, ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu, pravdu traže van Univerziteta. Očekivali smo da se UO UCG izjasni o zahtjevima Sindikata i zaposlenih ili pozove Sindikat da, kroz dijalog, zajedno tražimo prihvatljivo rješenje za zaposlene. Umjesto toga Upravni odbor je odlučio da poništi Oglas, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analtika.

Iz Sindikata napominju da novoformirana Komisija za rješavanje stambenih potreba kadrova i zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore podnijela je Upravnom odboru Izvještaj o ponovno izvršenom uvidu u dokumentaciju kandidata prijavljenih na navedeni oglas.

- Na Oglas se prijavilo 290 zaposlenih. U tom izvještaju Komisija konstatuje sledeće: „Komisija smatra da bi u cilju obezbjeđenja principa pravednosti i svrsishodnosti raspodjele, trebalo pristupiti izmjeni Pravilnika te da je neophodno da se poništi raspisani oglas iz 2010. godine, a što je opravdano i sa stanovišta trenutne finansijske situacije na Univerzitetu Crne Gore“. Na osnovu tog izvještaja, i navedene konstatacije, Upravni odbor je poništio Oglas raspisan 28. maja 2010. godine. Napominjemo da je u prethodnoj stambenoj komisiji bio i predstavnik Sindikata. Međutim, Upravni odbor UCG na sjednici održanoj 06. novembra 2012. godine usvojio zaključak kojim se konstatuje da je Komisija završila svoj rad i kojim se obavezuje rektor da posebnom odlukom konstatuje prestanak rada Komisije. Nekoliko mjeseci kasnije, rektor formira novu komisiju koju čine tri člana ranije Komisije. Nedostaje samo predstavnik Sindikata, iako je članom 46 Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore propisano da je Poslodavac dužan da zjedno sa Sindikatom odlučuje o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore. Nemamo komentar na sve ovo, navodi se u saopštenju Sindikata.

Izvršni odbor Sindikata Univerziteta, prema njhivom riječima, već je konsultovao pravnike i advokate, koji su nam ustvrdili da se u toku Oglasa ne mogu mijenjati kriterijumi na osnovu kojih su svi zaposleni pozvani da konkurišu, jer to upućuje na "netransparentnost i diskriminaciju".

- Ukoliko je to tačno, a pod pretpostavkom da određeni broj učesnika Oglasa pokrene sudske postupke, prema mišljenju pravnika uspjeli bi u sporu, što bi Univerzitet Crne Gore izložilo velikim troškovima sudskog postupka, a Oglas bi u konačnom morao biti sproveden. Ovo posebno iz razloga što je neodrživ, sporadično pomenuti, argument da je poništaj Oglasa učinjeno „zbog nedostatka finansijskih sredstava“, jer je Planom rješavanja stambenih potreba (Bilten UCG, br. 253/10) izdvojeno 30 stambenih jedinica, čijom prodajom treba da se obezbijede sredstva za kredite, ističu iz Sindikata.

Oni navode da Univerzitet Crne Gore u ovom trenutku ima na raspolaganju 48 stanova, od kojih je 30 oglašenih stanova Planom opredijeljeno za rješavanje stambenih pitanja dodjelom kredita i oni se, kako tvrde iz Sindikata, naknadnim odlukama, ne mogu koristiti za rješavanje finansijske krize.

- Osim toga, Univerzitet je zapao u finansijske poteškoće zato što mu se Budžetom Crne Gore, godinama unazad, opredeljuje znatno manje sredstava nego što mu pripada po Kolektivnom ugovoru i uredbi Vlade. Zato je začuđujuće da odgovorni na Univerzitetu, na teret interesa svojih zaposlenih, traže od Vlade da im odobri prodaju stanova kako bi na taj način nadoknadili nedostajuća sredstva. Vlada im je već jednom izašla u susret i odobrila prodaju stanova. Uskoro će uslijediti novi zahtjev, jer je Upravni odbor usvojio finansijski plan za 2014. godinu u kojem su već planirani prihodi od prodaje stanova u iznosu od 1,557 miliona eura. Naravno, Vlada će zahtjev opet odobriti, jer tako pokriva svoje neizvršene obaveze prema Univerzitetu. Nasuprot tome, uprkos finansijskoj krizi, ministar zdravlja i ministar prosvjete svake godine uspijevaju da obezbijede sredstva za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u tim djelatnostima. Izgradnju stanova povjerili su sindikatima. Prethodno su od opštine, zajedno sa sindikatom, obezbijedili besplatno zemljište, a oslobođeni su plaćanaja komunalija. Tako se oni bore za bolji kvalitet života zaposlenih u ovim djelatnostima. Na drugoj strani, kompletan projekat “UNISTAN II” realizovan je tako da finansijski nije opterećivao Univerzitet Crne Gore, dok Vlada Crne Gore za ovu namjenu nije izdvojila ni jedan euro, a opštini Podgorica u potpunosti su plaćene komunalije, nešto više od 5,5 miliona eura. Pitamo odgovorne na Univerzitetu, šta će biti kada se proda i poslednji stan? Kako će i iz kojih izvora pokrivati dio nedostajućih sredstva za finansiranje rada Univerziteta, koja sredstva Vlada već neko vrijeme neće da izdvaja iz Budžeta, iako je to obavezna. O tome se sada ne razmišlja. Važno je samo da Univerzitet Crne Gore ima 48 stanova i da se očekuje da će Vlada udovoljiti zahtjevu Univerziteta i odobriti prodaju stanova. Svakako da hoće. A to što su oni više od dvije godine zaključani, što je poništen oglas iz 2010. godine u dijelu koji se odnosi na kredite i tako izigrani zaposleni, i što je Sindikatu uskraćeno pravo iz Kolektivnog ugovora da učestvuje u rješavanju stambenih pitanja, to odgovorne ne brine. Tako se to radi u državi socijalne pravde, kategorični su iz Sindikata.

Sindikat Univerziteta će, kako kažu, svim sredstvima sindikalne borbe stati u zaštitu prava zaposlenih koji su se javili na Oglas za rješavanje stambenog pitanja dodjelom kredita.

- Zato će se Sindikat obratiti ministru prosvjete, gospodinu Stijepoviću, i od njega tražiti da u što kraćem roku organizuje sastanak kojem će prisustvovati predstavnici Univerziteta, Sindikata Univerziteta i naravno, ministar sa svojim saradnicima. Naš osnovni zahtjev je da se stavi van snage Odluka o poništaju Oglasa za dodjelu stambenih kredita. Nakon tog sastanka, zavisno od postignutog rezultata, sazvaćemo sjednicu Glavnog odbora Sindikata Univerziteta na kojoj ćemo donijeti odluku o daljim aktivnostima koje ćemo preduzimati sa ciljem zaštite prava zaposlenih, zaključuje se u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika