Svijet

Ledeni talas koštaće SAD pet milijardi dolara

0901sad
L
edeni talas koji je zahvatio gotovo polovinu teritorije Sjedinjenih Država koštaće tu zemlju čak pet milijardi dolara, prenosi Rusija danas (Russia today).

Ledeni talas koštaće SAD pet milijardi dolara
Portal AnalitikaIzvor

Rekordno niske temperature su u nekim djelovima SAD niže nego na Južnom polu, a oko 200 miliona ljudi na istoku zemlje odlučilo je da ostane u svojim domovima, zbog čega ne idu na posao, niti u kupovinu.

Kako za Rusiju danas kaže Evan Gold, potpredsjednik kompanije Planalitiks koja analizira uticaj meteoroloških prilika na ekonomiju, ledenim talasom pogođeno je skoro dvije trećine stanovnika SAD.

"Vjerujemo da će ovaj problem biti kratkoročan, ali procjenjujemo da će nas koštati oko pet milijardi dolara, zbog toga što je veliki dio populacije pogođen njime", rekao je Gold.

U Njujorku je izmjerena najniža temperatura u posljednjih sto godina, dok je u gradu Embaras u Minesoti izmjerana temperatura od -37 stepeni Celzijusa, dok je subjektivni osjećaj, kada se uzme u obzir efekat vjetra, bio čak -43 stepeni.

Ledeni talas će se, prema Goldu, odraziti na potrošnju budući da će niske temperature značajno uticati na rast računa za grijanje. Potrošnja prirodnog gasa u sjeveroistočnom dijelu zemlje dostigla je najviši nivo u posljednjih pet godina, uz istovremeni rast cijena.

Na makroekonomskom nivou, ledeni talas bi mogao da umanji američki BDP za 0,1 odsto, objašnjava Narmian Behraveš, ekonomista kompanije HIS Global. Sve to će, međutim, kako kaže, biti nadoknađeno u drugom kvartalu.

Niskim temperaturama su najviše pogođeni restorani i avio-kompanije, budući da je već otkazano oko 2.380 letova, dok je 2.912 letova kasnilo.

S druge strane, pojedini poslovi, poput internet firmi, svakako će profitirati jer će dosta Amerikanaca koji su se od polarnog nevremena sklonili u kuće, provesti dosta vremena na internetu.

"Vrijednost poklon vaučera prodatih za Božić iznosi oko 30 miliona dolara, i ako sam zaglavljen kod kuće, otići ću na internet da kupim kaput ili džemper. A prodavnice ne bilježe dobitak dok se vaučer ne upotrijebi", objašnjava Gold.

Restorani koji dostavljaju hranu i kablovski kanali koji pružaju usluge programa na zahtjev, takođe će dobro zaraditi tokom niskih temperatura, ocjenjuju u Panalitiksu.

Izvor: b92.net

Portal Analitika