Društvo

MIĆUNOVIĆ: Smrt Simovića je nenadoknadiv gubitak za crnogorsku i hrvatsku nauku i kulturu

0901micunovic
P
ovodom smrti Veselina Simovića Age profesor Branislav Mićunović, ministar kulture uputio je telegram saučešća dr Radomiru Pavićeviću, predsjedniku Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, kao i Božidaru Nikoliću, predsjedniku Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

MIĆUNOVIĆ: Smrt Simovića je nenadoknadiv gubitak za crnogorsku i hrvatsku nauku i kulturu
Portal AnalitikaIzvor

„Iskreno žalim zbog smrti Veselina Simovića Age, zaslužnog i istaknutog člana Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, uglednog profesora i poznatog naučnika i publiciste.

Njegovom smrću Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske ostala je bez jednog od svojih osnivača i najuglednijih članova i čovjeka koji je časno i ponosno nosio crnogorsko ime“, stoji u telegramu.

Kako navodi ministar kulture „Agin iskren i predan rad na jačanju saradnje između Hrvatske i Crne Gore, na pokretanju mnogih akcija kojima se doprinosilo uspostavljanju veza između naših nacionalnih kultura, pamtićemo kao dragocjeno iskustvo i pouku o tome kako se dostojno čuva i predstavlja svoj narod“.

Ministar Mićunović uputio je telegram i Božidaru Nikoliću, predsjedniku Dukljanske akademije nauka i umjetnost.

„Povodom smrti uvaženog akademika Veselina Simovića Age, upućujem Vama i članovima Dukljanske akademije nauka i umjetnosti izraze iskrenog žaljenja  zbog odlaska jednog od utemeljivača DANU i čovjeka koji je dao veliki i nemjerljiv doprinos nauci. Njegov predan angažman u DANU i na osnivanju i statusu Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, doprinio je i očuvanju i afirmaciji crnogorske kulture i stvaralaštva“, stoji u telegramu ministra kulture.

Prema riječima Mićunovića Aga Simović je svojim životom i svojim autoritetom izgradio i uspostavio čvrste temelje saradnje  između hrvatskog i crnogorskog naroda i naših nacionalnih kultura.

„Smrt Veselina Simovića Age je nenadoknadiv gubitak za crnogorsku i hrvatsku nauku i kulturu“, navodi u telegramu ministar kulture.

Foto: ministarstvokulture.gov.me

 

Portal Analitika