Finansije

Đukanović: Najbitnije da interesenti za KAP organizuju proizvodnju

0901vojindjukanovicok
U
podgorički Privredni sud dostavljene su četiri ponude za kupovinu imovine Kombinata aluminijuma i tri ponude za kupovinu imovine pogona Prerade.

Đukanović: Najbitnije da interesenti za KAP organizuju proizvodnju
Portal AnalitikaIzvor

Nakon isteka roka za dostavljanje ponuda, ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je da je dobra vijest da već u prvom krugu ima toliko zainteresovanih, te dodao da će o toj temi konkretnije moći da se priča nakon otvaranja ponuda.

Bivši predsjednik odbora direktora KAP-a i ministar privrede Vojin Đukanović kaže da je dobro što ima toliko zainteresovanih za kupovinu KAP-a kroz stečaj, pod uslovom da organizuju proizvodnju.

’’Dobro je što su tri kompanije zainteresvane i za preradu i za proizvodnju aluminijuma, a to što su dvije domaće kompanije zainteresovane je normalno, jer one vjerovatno ne nastupaju same već su u zajednici sa nekim inostranim partnerom i to je jedna vrsta garancije da će biti organizovana proizvodnja’’, istakao je Đukanović.

Predsjednik parlamentarnog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović podsjeća da je parlament usvojio zakon kojim konačnu riječ o KAP-u daje Skupština. Damjanović dodaje da to ima dobrih i loših strana.

’’Jedna od dobrih stvari jeste što će se na transparentan način definisati ponuda koju stečajni upravnik ocijeni kao najpovoljniju i o njoj će se javno razgovarati u Skupštini. U svakom slučaju, treba sačekati da se otvore ponude i obave pregovori. Suština je da ne traba samo cijena da odredi ko će dobiti fabriku, već garancija da će potencijalni partner imati volju, želju i namjeru da nastavi proizvodnju pa i da u nekom trenutku tu proizvodnju i uveća’’, rekao je Damjanović.

Predsjednik sindikata Kombinata aluminijuma Rade Krivokapić kaže da zaposlene raduje činjenica da su četiri kompanije zainteresovane za KAP.

’’Nijesmo očekivali toliko ponuda, koliko će one biti kvalitetne vidjećemo sjutra nakon otvaranja ponuda. Očekujemo da se pojavi kupac koji će održati proizvodnju, možda je i povećati i samim tim nam obezbijediti sigurna radna mjesta. Takođe, sa druge strane očekujemo da država, ko god da bude kupac, izađe mu u susret i pomogne aluminijumskoj industriji da opstane u Crnoj Gori’’, naglasio je Krivokapić.

Na tender za prodaju imovine KAP-a, po početnoj cijeni od 52,47 miliona eura, dostavljene su četiri ponude. Imena ponuđača biće poznata sjutra.

(antenam.net)

Portal Analitika