Kultura

Duo Krivokapić - Cerović u Njemačkoj i Luksemburgu

0901crnogorskiduo
C
rnogorski duo gitara, koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, održaće niz koncerata u narednih deset dana u Njemačkoj i Luksemburgu.

Duo Krivokapić - Cerović u Njemačkoj i Luksemburgu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika, dvojica renomiranih umjetnika prirediće od 10. do 19. januara četiri koncerta. Oni će, pored ostalog, nastupiti u Vili Vauban u Luksemburgu, kao i na sceni Fandhaus u Kelnu.

Programe predstojećih koncerata čine djela sa njihovog prvog CD-a, kojeg je prošlog aprila izdao Muzički centar Crne Gore, i Engleske svite Johana Sebastijana Baha koje će biti zabilježene i izdate za čuvenu kompaniju Naxos.

Takođe, ovaj duo je od 2014. godine pod patronatom francuske firme Savarez, koja je  najveći svjetski proizvođač žica za gitaru.

Podsjećamo, Crnogorski duo gitara je nastao 2005. godine. Čine ga dvojica istaknutih crnogorskih gitarista Goran Krivokapić i Danijel Cerović, čiji zajednički repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je već uspješno nastupao u Crnoj Gori. Pored ostalog, premijerno su izveli Koncert „Madrigal“ sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a bili su gosti i važnih festivala poput A tempa i Kotor Art-a, zatim u Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH, Albaniji i Poljskoj. Muzički centar Crne Gore je prošle godine izdao njihov album sa djelima Pjacole, Bogdanovića i Domenikonija. Crnogorski gitaristički duo, kao projekat, sufinansira Ministarstvo kulture Crne Gore.

Portal Analitika