Društvo

Potvrđena presuda: Borili se da se srpski vrati u škole

9pres
V
iši sud u Podgorici potvrdio je presudu Osnovnog suda kojom su Radoš Zečević, predsjednik OO Nove srpske demokratije u Podgorici, Darko Rašović, predsjednik NVO Stop diskriminaciji, Srđan Radulović i Radoslav Dragović oslobođeni optužbi da su pozivali na bojkot nastave zbog ukidanja srpskog jezika.

Potvrđena presuda: Borili se da se srpski vrati u škole
Portal AnalitikaIzvor

Oslobađajuću odluku potvrdilo je vijeće kojim je predsjedavala sudija Hasnija Simonović, piše Dan. U obrazloženju presude se navodi da je neosnovana žalba osnovnog državnog tužioca, koji je tražio da se predmet vrati na ponovno suđenje.

„Presudom Osnovnog suda u Podgorici okrivljeni Zečević, Rašović, Radulović i Dragović oslobođeni su od optužbe zbog krivičnog djela pozivanje na otpor. Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo tužilaštvo, koje je predložilo da se presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovni postupak i odluku. Viši sud je ocijenio da u postupku donošenja pobijane presude i u samoj presudi nijesu počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka na koje drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti. Po ocjeni ovog suda, prvostepeni sud je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, kada je našao da nije dokazano da su okrivljeni Zečević, Rašović, Radulović i Dragović izvršili krivično djelo stavljeno im na teret, pa ih je usled nedostatka dokaza oslobodio od optužbe. Ovakvo činjenično utvrđenje i pravni zaključak prvostepeni sud pravilno zasniva na odbranama okrivljenih koji negiraju izvršenje krivičnog djela“, navodi se u obrazloženju presude Višeg suda.

Nesporno je utvrđeno, kako se navodi, da su okrivljeni Zečević, Radulović i Dragović učestvovali u organizaciji dijeljenja predmetnog materijala, ali da nijesu imali namjeru da neko lice ili više lica pozivaju na otpor.

Viši sud navodi da je Osnovni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje.

Izvor: Dan

Portal Analitika