Društvo

Vukadinović: SDP u panici zbog mogućeg gubitka vlasti

9vukadinovic
O
čito je da je Socijaldemokratska partija, sudeći po nekim izjavama, u jednom paničnom traženju mogućnosti opstanka na vlasti i ništa drugo – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Srđan Vukadinović. Određene najave od strane Demokratske partije socijalista, kako ističe Vukadinović, izazivaju kod SDP-a, Demokratskog fronta i nekih opozicionih stranaka jednu veliku „opasnost“ koja se tiče njihovog daljeg bitisanja na crnogorskoj političkoj sceni.

Vukadinović: SDP u panici zbog mogućeg gubitka vlasti
Portal AnalitikaIzvor

Stvari se, smatra Vukadinović, komplikuju nakon izjave iz vrha DPS-a da se traže novi koalicioni partneri i prestrukturiranje političkih snaga u Crnoj Gori.

- Po svoj prilici, to je nešto što izaziva veliku opasnost i paničan strah kod SDP-a, DF-a i ostalih, jer se ovdje radi o smanjenju mogućnosti podjela i konflikata poslije dogovora koje su napravila rukovodstva Crne Gore i Srbije -  kazao je Vukadinović.

Takav dogovor, kako primjećuje, odobravaju i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

- To se vidjelo u izjavama mitropolita Amfilohija, koji prvi put ove godine, u svojoj božićnoj poslanici, nije svoje „žaoke“ uputio na račun vlasti. Jednostavno, postoji jedna opšta saglasnost. To govori da će se novo prestrukturiranje na političkoj sceni stvoriti veoma brzo i da će značiti – politički predstavnici Srba ulaze u vlast. Ali ne politički predstavnici koji su sada u nekim opozicionim partijama i koji su pogrešno shvatili taj apel, nego očito da će to biti neke druge, ali ne nove političke stranke – kazao je Vukadinović.

On ističe da je SDP partija koja posljednjih petnaestak godina nije promijenila izborni kapacitet i ne zna u izbornom potencijalu Crne Gore gdje se nalazi, a u vlasti je prisutna u veoma visokom procentu.

Vukadinović podsjeća da nije imala realno uporište najava socijaldemokrata pred lokalne izbore u Petnjici, Mojkovcu i Cetinju, da imaju kapacitet da samostalno kreiraju politički život u tim opštinama.

- Sigurno da što se više približavaju izbori u Podgorici, koji će biti „lakmus papir“ za mogućnost izbora na državnom nivou, da se dodatno usložnjava ta situacija – kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, koliko god SDP tvrdi da će izaći iz vlasti, to više nije u njenoj mogućnosti.

- Da li će biti vanrednih izbora ili rekonstrukcije Vlade zavisi isključivo od DPS-a – istakao je Vukadinović.

- Svaki izbori su dobri ako mogu da razriješe političku situaciju, pa ma koliko česti bili. Jeste da je to trošak građana, ali bolje imati više izbora pa razriješiti političku situaciju nego nemati izbore pa trpjeti pravo mučenje od svojih političkih koalicionih partnera i time praviti blokadu političkim, ekonomskim i svim drugim tokovima društva – ocijenio je Vukadinović.

Postojanje političkog konsenzusa, kako dodaje, ključno je za sprovođenje mjera iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

- Ako ne možete izabrati državnog tužioca, što je jedna veoma bitna institucija. Ako se u tim poglavljima traži borba protiov organizovanog kriminala i korupcije, to država ne može ostvariti bez čelnika pravosuđa. Ako sada, sa ovim rasporedom snaga ne možete ostvariti ni dvije trećine, ni tri petine, onda je jasno da mora neki politički preraspored da se radi. Ako se on ne može izgraditi mimo izbora, onda su izbori jedino rješenje da se pokuša pronaći neki drugi politički model da bi razriješio neka bitna politička pitanja – rekao je Vukadinović.

On dodaje da ukoliko bi izbori mogli da razriješe stanje u smislu da se ubrza realizacija onoga što se traži kroz poglavlja 23 i 24, onda bi sigurno bili pozdravljeni od domaćih i međunarodnih činilaca.

Od ponašanja Socijalističke narodne partije, procjenjuje Vukadinović, zavisiće neki ključni politički momenti. Ta stranka, dodaje on, ima dvije mogućnosti.

- Može da postane dio vlasti, što bi značajno uticalo na njenu dalju identitetsku prepoznatljivost. Ili može da uđe u nekakav blok ili savez i da bude marginalizovana na isti način kakva je bila situacija sa Demokratskim frontom – rekao je Vukadinović.

U SDP-u, kako je zaključio, više nemaju moć da izazovu nove izbore.

- Ključ se sada nalazi kod Socijalističke narodne partije, koja može premostiti tu prazninu u političkom životu Crne Gore do novih izbora – rekao je Vukadinović.

Vukadinović smatra da ideja o formiranju tzv. „državotvornog bloka“ nema nikakvo uporište u realnosti Crne Gore.

- Postojanje državotvornog bloka je potpuna iluzuja i u ovom sastavu SDP-a, Pozitivne CG i Foruma 2010, taj blok bi imao onoliko glasova koliko je dobila Pozitivna na posljednjim parlamentarnim izborima – ocjenjuje Vukadinović.

Ulazak Demokratskog fronta u takav blok, kako dodaje, znači ulazak snaga koje se još uvijek ne mire sa crnogorskom nezavisnošću.

- Onaj ko može pozivati u takve blokove ili pokrete je najjača partija – DPS. Koliko god postojalo raspoloženje za to, ako blok u sebi ne sadrži najjaču partiju osuđen je na neuspjeh – ocijenio je Vukadinović.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika