Društvo

Pobjeda: Zašto Krgović čuva CKB?

9krgovic
O
tkako je bivši guverner Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović gostovao na TV Vijesti u emisiji „Načisto“, Pobjedi se, kako tvrde iz tog medija, javilo nekoliko lica nudeći da im, pod uslovom anonimnosti, kažu kako je Krgović „čuvao“ Crnogorsku komercijalnu banku, te daje za to imao lični razlog.

Pobjeda: Zašto Krgović čuva CKB?
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od Pobjedinih izvora, koji je prema pisanju lista vrlo upućen u poslovanje CKB u vrijeme kada su na njenom čelu bile bivše menadžerke osumnjičene za privredni kriminal, Milka Ljumović i Bose Tatar i njihov odnos sa čelnicima Centralne banke Crne Gore, rekao je da je bivši guverner dobro znao i dopuštao čak i prenošenje opterećenja CKB iz jedne u drugu godinu, kako bi finansijski izvještaj bio pozitivan, a u stvari se radilo o falsifikatu.

„Rezervacije koje su trebale da se nađu u finansijskom izvještaju o poslovanju CKB u 2007. prebačene su u 2008. godinu kako bi se poslovanje banke pokazalo pozitivnim. Drugim riječima, falsifikovan je završni račun, a to je bilo nemoguće bez znanja i prećutne saglasnosti, odnosno dozvole CBCG. Jedna dobra supervizija bi to lako mogla da utvrdi“, kazao je Pobjedin sagovornik.

Takođe, Pobjeda piše da njihov izvor otkriva da postoji zapisnik koji pokazuje da je CBCG, u vrijeme kada je na njenom čelu bio Krgović, znala da je CKB nelikvidna uoči njene privatizacije, jer je to konstatovano u zapisniku.

Bivši guverner Ljubiša Krgović 26. decembra je za TV Vijesti, između ostalog, komentarisao neke od navoda u tekstovima koje o slučaju CKB Pobjeda objavljuje više od dva mjeseca.

Na pitanje da prokomentariše navode Pobjede da je bivši prvi čovjek monetarne vlasti u državi povezan sa CKB-om, čije su bivše menadžerke osumnjičene da su banci nanijele višemilionsku štetu izdavanjem kredita bez pokrića, Krgović je izjavio da je u navodima izvora tog medija „istina samo njegovo ime i prezime“.

„U tom tekstu jedina istina je možda moje ime i prezime. To nije ni političko, ni društveno, ni neko lično, za mene je to medicinsko pitanje. Ako neko može da naruči, napravi i objavi taj tekst, to je bolesno“, izjavio je tada Krgović.

Izvor: Pobjeda,CdM

 

 

Portal Analitika