Zanimljivosti

Naučnici: Lavovi, tigrovi i medvjedi potiču od...

0801dormaalocyon_f
L
avovi, tigrovi, medvjedi, ali i psi i mačići, svi pripadaju istom redu sisara mesoždera, a u Belgiji su naučnici nedavno otkrili jednog od njihovih najstarijih predaka. Ličio je na mješavinu malog pantera i - vjeverice.

Naučnici: Lavovi, tigrovi i medvjedi potiču od...
Portal AnalitikaIzvor


Dormaalocyion latouri

je težio oko jedan kilogram, živio je na drveću i hranio se manjim sisarima i insektima.



“Nije bio strašan”, izjavio je za “LajvSajens”

Floreal Sole

, paleontolog sa Kraljevskog belgijskog Instituta za prirodne nauke u Briselu. “Riječ je o jednom od najstarijih sisara mesoždera, koji je srodan današnjim mesožderima.”



Svi današnji mesožderi vode porijeklo od jedne od četiri grupe sisara mesoždera iz doba Paleocena i Eocena, objašnjava Sole. Paleocen je period prije 66 miliona-56 miliona godina, a nakon njega je uslijedio Eocen (prije 56-33,9 miliona godina).



Sole i njegove kolege proučavale su fosile iz najstarijeg perioda Eocena (prije oko 56 miliona godina) u Dormalu, istočno od Brisela, gdje je tokom godina pronađeno 40 različitih vrsta sisara.



Ričard Smit, takođe sa Kraljevskog belgijskog instituta za prirodne nauke, i jedan od Soleovih kolega na ovom nalazištu su iskopali iz zemlje skoro 14.000 zuba, a među njima je i 280 novootkrivenih zuba koji su pripadali vrsti za koju se pretpostavljalo da je imala samo dva kutnjaka i nekoliko kostiju stopala.



Na osnovu tih ostataka, Sole, Smit i njihove kolege opisale su novootkrivenu vrstu.



Ostaci kostiju stopala otkrivaju da je Dormaalocyon živio na drveću, u vlažnim, subtropskim šumama. Vjerovatno je ličio na mješavinu malog pantera i vjeverice, sa dugim repom i njuškom sličnom mačijoj.



Istraživanje potvrđuje ranije studije koje navode na zaključak da su mesožderi nastali u doba Paleocena, prije

Dormaalocyiona

.

tekst i foto: blic.rs

Portal Analitika