Abiznis

VUKOTIĆ: Partokratija nije demokratija jer znači podijeljeno društvo

rspravaok
R
ektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić, ocijenio je sinoć da vladavina partija nije demokratija jer stvara podijeljeno i zatvoreno društvo.

VUKOTIĆ: Partokratija nije demokratija jer znači podijeljeno društvo
Portal AnalitikaIzvor

„Vladavina partija znači podijeljeno društvo. Zatvoreno društvo! Birokratski kontrolisano društvo! To znači da je stalnoj borbi samo sa sobom, u stalnom strahu od sebe! To dalje znači da je, shodno današnjoj paradigmi, društvo mehanički zbir razmišljanja, ponašanja i interesa partijskih grupa. Što je zajednička nit koja to društvo drži u spoju, zajedno? Nacionalna država i državne granice! To je jedan moguć odgovor, rekao je sinoć Vukotić, otvarajući 22. Božićne rasprave "Put ka novoj paradigmi razvoja".

.„Moć političkih partija nevidljivo oblikuje svijet oko nas, ali i u nama. Prihvatamo njihovu ideologiju onako spolja, bez kritičkog razmišljanja i bez razmišljanja o sebi. Duh partije oblikuje ispunjava državu i institucije. Ispunjava naš životni ambijent! Svi oni van partije liče na Njegoševog „siraka tužnog bez iđe ikoga“, poručio je Vukotić.

Rektor UDG-a smatra da bez rušenja partokratije nema nove paradigme.

„Bez rušenja partokratije nema nove paradigme. Zašto? Vjerujem u pojedinca! Vjerujem u individuu, vjerujem u individualnu odgovornost- a ne danas proklamovanu društvenu odgovornost.Ali, ne u pojedinca koji se ponaša shodno partijskom reflektoru, već pojedinca koji se kroz svakodnevni život bori, radi, misli, osjeća budućnost! Vjerujem u pojedinca koji nije zarobljen ideologijom, kao što smo bili i još uvijek smo, koji gleda što mu vrh kaže i oponaša vrh, vjerujem u pojedinca koji sam traži, u datim uslovima, rješenje za sebe-koji je kreativan i intuitivan! Tragač za sopstvenim iskustvom,“ kazao je Vukotić.

On se zapitao da li je moguća demokratija u društvu gdje je nezaposlenost mladih više od 30 odsto.

„Da li je moguća demokratija u društvu u kojem je nezaposlenost preko 30 odsto. Da li je moguća demokratija, odnosno nova paradigma, ako se 50 odsto i više onoga što građanin stvorio oduzima i ide u budžetsku potrošnju? Da li je moguća demokratija u društvima koja su oboljela od neizlječive bolesti koja se zove budžetski deficit?“, zapitao se Vukotić i dodao:

„Zar se danas za plate birokratije ne troši više od dvije trećine budžeta u čitavoj Evropi? Da li su zaista plate birokratije to javno dobro zbog kojeg nas pozivaju na društvenu solidarnost? Da li se društvena odgovornost, kao okosnica sadašnje paradigme zaista sastoji u tome da brojne birokrate od Brisela, preko Ciriha, Beograda, Podgorice-treba da imaju sigurnost svog posla, naveo je rektor UDG-a.

On je ponovio ranije stavove da su budžetski studenti u znatno privilegovanijem položaju nego oni što plaćaju svoje obrazovanje.

„Kako to da je „budžetski“ student toliko privilegovan u odnosu na studenta koji sam plaća svoje studije? Zašto je danas u Crnoj Gori diskriminisano 25 odsto mladih ljudi koji studiraju na privatnim fakultetima i toliko porodica koje dva puta plaćaju za svoje obrazovanje...Znam da će se situacija uskoro promijeniti, ne pod pritiskom racionalnih i civilizacijskih kriterijuma, već kada naše političke partije shvate da studenti privatnih fakulteta i njihove porodice glasaju na izborima, zaključio je Vukotić. Na Božićnim raspravama su govorili predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti Ivo Šlaus, profesori Dušan Janjić i Jovan Mirković.

 

Portal Analitika