Politika

KONJEVIĆ: Teško u državotvorni blok neko ko je protiv NATO

ministar_Rako_Konjevi
L
ako je prepoznati koja partija može, a koja ne može biti dio državotvornog bloka, a mi se nećemo baviti političkom trgovinom, jer postoje principi za ulazak u taj blok, poručio je u izjavi za radio Antenu M ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Socijaldemokratske partije SDP Raško Konjević.

KONJEVIĆ: Teško u državotvorni blok neko ko je protiv NATO
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je od od lidera Demokratskog fronta DF Miodraga Lekića stigla poruka da je uslov da taj savez uđe u državotvorni blok, da neko javno objasni što se pod tim podrazumijeva, te da u suprotnom ta ideja liči na novo prodavanje magle na političkoj sceni u Crnoj Gori, ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Socijaldemokratske partije SDP Raško Konjević u izjavi za Radio Antena M objašnjava šta bi državotvorni blok baštinio.

“Državotvorni blok mora baštiniti ideje nezavisne i građanske Crne Gore, kao i učlanjenje u NATO i Evropsku uniju, jačanje države socijalne pravde i poštovanje prava manjinskih naroda, posvećenost ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23. i 24 , izgradnju države vladavine prava i borbu protiv korupcije na svim nivoima“, objašnjava Konjević.

Na pitanje da li SDP ostavlja prostor za Demokratski front u državotvornom bloku Konjević kaže da neće biti političke trgovine.

“Državotvorni blok treba stvarati na jasnim političkim principima, ne na principima političke trgovine kao što je to radio lokalni DPS sa pojedinim partijama koje negiraju rezultate referenduma o nezavisnosti . Ko bi na ovim principima želio da bude dio državotvornog bloka, prihvatajući ove principe, svakako sa njima se može razgovarati, ali svaka partija ima svoje programe i vrlo je lako na osnovu toga prepoznati ko može, a ko ne da bude dio bloka“, istakao je Konjević.

Konjević smatra da su dužni da u državotvorni blok okupe nove subjekte.

“Imamo obavezu da pokušamo da u državotvorni blok okupimo nove subjekte, prije svega Pozitivnu i manje političke subjekte Pravednu i druge, kao i pojedince i djelove civilnog društva. Teško da neko može biti dio državotvornog bloka, koji pored promjena koje zauzima u svom političkom djelovanju i dalje snažno inistira na anti-NATO kampanji, jer je ujedno to zalaganje zaustavljanje Crne Gore na putu ka EU”, tvrdi Konjević.

Konjević je istakao da je u politici dozvoljeno mijenjati programi, ali uz poštovanje principa za koje se zalažu socijaldemokrate.

“Ono što je važno za lokalne izbore u Podgorici, da taj državotvorni blok ima dodatno utemeljenje zbog političke činjenice da je upravo lokalni DPS na čelu sa Mugošom već nekoliko godina, da budem precizniji tri godine vlada mimo bilo kojeg političkog principa. Da bude još gore, vlada sa političkim partijama koje ne priznaju rezultatate referenduma i rekao bi ugrožavaju temelje nezavisne građanske Crne Gore”, tvrdi potpredsjednik SDP-a.

 

 

 

Portal Analitika