Društvo

VIDEO: Podgorica preplavljena prodavcima badnjaka

badnjidan0601
P
ravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan i Badnje veče. Centralne menifestacije nalaganja badnja ka koje će obaviti Crnogotrska pravloslavna crkva i Mitropolija crnogorsko primorska SPC zakazne su u 15 sati na Cetinju.

VIDEO: Podgorica preplavljena prodavcima badnjaka
Portal AnalitikaIzvor

MCP će ložiti badnjak ispred Cetinjskog manastira, dok će CPC obaviti nalaganje ispred Dvorca kralja Nikole.

Podgoričani koji nijesu bili u mogućnosti da u ranim jutarnjima satima uberu badnjak, mogli su ga za jedan euro nabaviti na ulicama Glavnog grada koje su i ove godine preplavljene hrastovim i cerovim drvetom.

Iako se prodavci mogu primjetiti u svim krajevima grada najveća koncentracija je u dijelu gdje je nekad bilala “Mala pijaca” i kod Hrama Hristovog vaskrsenja.

Neki su otišli i toliko daleko da su hrastovo i cerovo drvo dovozili u kamionima.

badnjak0601yasred

Badnji dan se proslavlja na liturgijama u hramovima i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Praznik je dobio ime po badnjaku koji se prema drevnom običaju, sa prvim sutonom, unosi u dom uz poseban ritual. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

 

Portal Analitika