Turizam

Stijepović: Zimska sezona završena

0601durmZabljak
Z
imska sezona završena je 3. januara, a sve hotele i druge turističke kapacitete treba zatvoriti do naredne godine kako se ne bi bespotrebno trošio novac, ocijenili su u Centru za razvoj Durmitora.

Stijepović: Zimska sezona završena
Portal AnalitikaIzvor


Direktor te nevladine organizacije

Darko Stijepović

rekao je da je već 2. januara počelo masovno napuštanje Kolašina, koje je, kako je dodao, danas nalik na selo u Sahari u sred podna, javlja Mina.



“Na skijalištu katanac još od otvaranja. Ali to nije propast. Na Jezerinama se skijalo na bejbi liftu kako tvrde u Ski centru Bjelasica. Tukli su ski topovima po Bjelasici više no Austrougari za vrijeme Mojkovačke bitke a rezultat isti - Bjelasica nepokorena, pruža otpor. Ko će da plati mjesec bombardovanja ski topova”, pitao je Stijepović koji je bivši direktor Turističke organizacije Žabljak.



U Kolašinu je, kako je podsjetio, prošle godine najavljena posjeta pet hiljada Francuza na skijanje uz najavu da će se taj broj sve više povećavati.



“Ove godine nije još stigao niti jedan Francuz”, tvrdi Stijepović.



Prema njegovim riječima, Nova godina na Žabljaku je u trendu slobodnog pada turističke ponude i turističke posjete.



“Namjera turističke strategije premijera Mila Đukanovića da malim divljim hotelima razvija turističku ponudu na Žabljaku prsla je kao balon od sapunice. Hotelima primorskog ugođaja koji na svaki mogući način degradiraju okolinu i prostor Durmitora ide se samo u propast, a ne u prosperitet”, ocijenio je Stijepović.



On je naveo da se već po ko zna koji put “Đukanovićevi izleti u turističku ekonomiju završavaju kolapsom”.



“Divlji hoteli, koje forsira mag propalih privatizacija, pokazuju promašenost koncepta i nesposobnost Đukanovića i njegove elite da produktivno investiraju. Da razvijaju, a ne upropašćavaju”, smatra Stijepović.



Hotel Planinka je, prema riječima Stijepovića, za Novu Godinu krahirao.



“Šta reći i za malobrojne koji su platili sto EUR za noć u raspalom hotelu za doček Nove godine bez - čisti mazohizam”, kazao je Stijepović i dodao da je skoro komično da u novom hotelu u centru Žabljaka nije bilo grijanja u sobama za novogodišnje praznike.



Stijepović je saopštio da je mjesta za novogodišnji doček bilo dovoljno u svim kafićima, ali da je broj posjetilaca Žabljaka bio mnogo manji nego prošle godine.



“Srozavanje ugleda i kvaliteta ponude najvećeg zimskog turističkog centra učinilo je da ga izbjegavaju i najnaklonjeniji. Prljavi grad sa kantama za smeće i prosutim đubretom na svakom koraku, sa najprizemnijom ponudom, bez civilizacijske novogodišnje atmosfere i gradske rasvjete, dao je svoj doprinos krahu turističke sezone”, poručio je Stijepović.



Prema njegovim riječima, propast zimske sezone može se pravdati nedostatkom snijega, ali bi ipak trebalo uporediti prošlu sezonu sa ovom, pa bi se vidjelo da ni tada snijeg nije pomogao.



“Čitava godina od privatizacije žičara u Savinom Kuku je prošla a državni Investiciono-razvojni fond (IRF) nije preduzeo ništa da ozbiljno pokrene skijalište. Smiješne su priče o nejasnim imovinsko-pravnim odnosima i mudrovanja premijerovih „eksperata“ koji nikad nijesu vidjeli snijeg”, naveo je Stijepović.



On tvri da je potrošeno stotine hiljada EUR za kupovinu jedne mašine za tabanje snijega, kojih u Žabljaku već ima devet.



“Ugrađivanje, zar ne? I ponovo kupili polovnu mašinu. Za zakup skijališta i ne brinu jer su prošlogodišnjem zakupcu dali žičare bez tendera. I omogućili mu da zakup ne plaća već da za tu vrijednost nabavi opremu za koju on smatra da je potrebna”, rekao je Stijepović i dodao da je zakupac nabavio mašinu za kontrolu i brojanje karata za 16 hiljada EUR.



Prema njegovim riječima, potrošen je skoro milion EUR za radove obnove, “a čak ni stolice na žičari nijesu obnovili kako treba pa će se skijaši vraćati izbucani ili će sjedjeti na golom gvožđu”.



Svo to, kako je rekao Stijepović, neozbiljno rasipanje novca pokazuje da nijesu u pitanju ozbiljni razvojne namjere.



“Jedino gdje je bilo snijega na stazi jeste skijalište Štulac koje Đukanović godinama upropaštava”, kazao je Stijepović.



Stijepović podsjeća i da nema snijega u ski kompleksu Vučje, ali da u tom preduzeću nijesu previše zabrinuti.



„Nema snijega, ali gosti uživaju u šetnji prelijepim padinama krnovske visoravni. U Austriji u sličnim situacijama poslovni ljudi čupaju kosu”, tvrdi Stijepović.



Ski voz koji podrazumijeva plaćanje 20 EUR za prevoz od Podgorice do Vučja ili Kolašina sa ski pasom je, kako je rekao, posebna sprdnja.



“Samo nošenje i pretovari ski opreme od Podgorice do Vučja ili Jezerina omrznuli bi skijanje i najvećem zaluđeniku. Treba samo zamisliti raspale autobuse do Vučja, gungulu, osorne vozače i vodiče i na kraju parking sa glibom do koljena”, kazao je Stijepović. “Na kraju se vratite smrvljeni i prljavi kao ski svinja”.



"Predsezonska cijena sedmodnevnog aranžmana u najvećem skijalištu svijeta, Tri doline, u Francuskoj, sa uključenim prevozom, smještajem i ski pasom je bila 240 EUR, a isto to, deset dana u Šamoniju ili ValDizeru je iznosilo 370 EUR”, zaključio je Stijepović.

www.mountainphotography.com

Portal Analitika