Društvo

Ćatović kumuje novom brodu kompanije „Dabinović“, zvaće se“Kotor“

dabinovic
V
lasnik brodarske kompanije “Dabinović” iz Monaka Stevo Dabinović uputio je poziv gradonačelnici Kotora Mariji Maji Ćatović sa molbom da kumuje novom brodu ovog brodara, čije je porinuće zakazano za maj ove godine, javlja Skala Radio.

Ćatović kumuje novom brodu kompanije „Dabinović“, zvaće se“Kotor“
Portal AnalitikaIzvor

Kotorska gradonačelnica je poziv sa zadovoljstvom prihvatila, saznaje Skala radio.

Radi se potpuno novom brodu koji će nositi ime “Kotor”, tipa bulk carrier, nosivosti 32.000 tona.

Interesantno je da je ovo prvi put da je Kompanija “Dabinović” naručila novi brod koji je izgrađen u južnokorejskoj luci “Korea Yanase Tongyeong Shipbuilding”.

Podsjetićemo se da kompanija “Dabinović”, koju je osnovao ugledni bokeljski brodovlasnik Božo Dabinović pod ovim imenom 1956. godine zapošljava uglavnom naše pomorce.

Tradiciju zapošljavanja naših pomoraca nastavio je i Božov sin Stevo Dabinović, koji je, baš kao i njegov otac emotivno vezan za Boku Kotorsku, a gotovo svi brodovi ove kompanije, kojih je bilo preko 50 nosili su imena vezana za njihov zavičaj.

Poseban značaj, kada je u pitanju zapošljavanje za naše pomorce imala je ova ugledna kompanija nakon gašenja “Jugooceanije” i uvedenih ekonomskih sankcije prema SR Jugoslaviji, u čiji je sastav bila Crna Gora, zbog nesprovođenja rezolucije 752, 1992. godine.

Trenutno kompanija “Dabinović” raspolaže brodovima “Dobrota”, “Ljuta”, “Boka”, “Kumbor”, “Risan”.

Komapanija “Dabinović” svoju flotu remontuje najvećim dijelom u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Poziv kotorskoj gradonačelnici Mariji Ćatović da kumuje novom brodu kompanije “Dabinović” “Kotor”, koji će biti porinut u Južnoj Koreji polovinom godine, koja vodi porijeklo upravo od ove čuvene bokeljske porodice brodovlasnika, je i priznanje Kotoru, ali i Crnoj Gori.

 

Portal Analitika