Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • NUMANOVIĆ: Osim Radunovića koji se izjašnjava kao Srbin, ne znam kako se izjašnjavaju ostali ministri

NUMANOVIĆ: Osim Radunovića koji se izjašnjava kao Srbin, ne znam kako se izjašnjavaju ostali ministri

numanovic
M
inistar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Suad Numanović u intervjuu za današnji Dan je poručio da ej djelotvorno učešće i zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u političkom i javnom životu jedan od najvažnijih segmenata unutrašnje integracije crnogorskog društva.

NUMANOVIĆ: Osim Radunovića koji se izjašnjava kao Srbin, ne znam kako se izjašnjavaju ostali ministri
Portal AnalitikaIzvor

U intervju naslovljenom „Na Srbima je da odluče da li su manjina“, Numanović je iznio podatak da u Vladi izabranoj 2012. godine, od 18 članova ima tri pripadnika manjinskih naroda.

„Potpredsjednik Vlade Rafet Husović je po nacionalnosti Bošnjak, ministar za ljudska i manjinska prava je po nacionalnoj pripadnosti Musliman, a ministarka bez portfelja Marija Vučinović je Hrvatica. Izuzev saznanja da se moj prijatelj i kolega, ministar zdravlja, Miodrag Radunović izjašnjava kao Srbin, vjerujte da ne znam kako se ko od drugih ministara izjašnjava po nacionalnom smislu“, kazao je Numanović.

Komentarišući to da u ustanovama koje se bave prosvjetom, zdravstvom i socijalnom zaštitom radi preko 60 odsto ljudi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, a da je, kako piše Dan „mnogo manje onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati“, Nuanović kaže da ti podaci ne odražavaju strukturu crnogorskog društvaa, a pokazuju nedosljedno sprovođenje prava  na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, koje garantuju Ustav i zakoni.

On je istakao da je djelotvorno učešće i zastupljenost pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica u političkom i javnom životu Crne Gore jedan od najvažnijih segmenata unutrašnje integracije crnogorskog društva.

Portal Analitika