Društvo

Mitropolit Amfilohije osveštao zvonik hrama na Prčanju

2211Amfilohije_1
S
ve što se gradi na vjeri i istini Božijoj neuništivo je, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski SPCAmfilohije, koji je u subotu na crkvi Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju osveštao zvonik i zlatni krst - poklon ruskog bračnog para, Andreja i Svetlane čija je kuća u neposrednoj blizini, prenosi portal CdM.

Mitropolit Amfilohije osveštao zvonik hrama na Prčanju
Portal AnalitikaIzvor

 

Kotorski paroh, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić, izgradnju crkve na Prčanju kao, kako je kazao, izraz ličnog bunta zbog rušenja Njegoševe zavjetne kapele na Lovćenu, započeo je 1972. godine. Crkva na Prčanju je prva koja je izgrađena po uzoru na lovćensku kapelu.

Mitropolit Amfilohije je u svojoj besjedi istakao da su Njegošev grob i zavjetna kapela više puta tokom istorije bili raspeti i podsjetio da su oskrnavljeni prvo 1916.godine.

„Mošti velikomučenika Njegoša su vraćene i sahranjene 1925. godine, da bi ponovo bile nasilno, tiranski i bezbožno kao i njegovo zavještanje iznijete iz te svetinje i utamničene u zindan faraonski zvani lovćenski mauzolej. Lovćenski mauzolej je nadahnut tirjanskim duhom mesopotamskih satrapa i egipatskih faraona. Takvi spomenici su se dizali njima, dok je Sveti Petar Drugi pobjegao iz blatne zemlje na Lovćen, prema nebesima, da bi u slobodi njegove mošti gledale na istok i zapad, sjever i jug. Šest puta se njegove kosti pretresaju i vraćaju. Vladika koji je u životu bio veliki svjedok Kosovskog zavjeta, kosovske Golgote srpskog naroda, raspet je i on i njegov hram“, rekao je mitropolit Amfilohije dodajući da hram Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju koji je prvi hram koji je građen po uzoru na Njegoševu kapelu na Lovćenu svjedoči da je „sve što se gradi na vjeri i istini Božijoj, neuništivo“.

„Srušen hram na Lovćenu i evo sletio u Prčanj. I ne samo što je sletio u Prčanj, gdje podigosmo danas zlatni krst na zvonaru njegovu, nego se evo deseti hram Svetog Petra Cetinjskog gradi u Kruševcu Cara Lazara. Sve do Romanije, manastira Kosijerovo, Pive gdje je tokom Drugog svjetskog rata poklano 600 žena i djece, pa do Tavorskog ključa na 2.000 metara visine gdje je crkvu tvrđu od one na Lovćenu podigao naš otac Jojil“, istakao je mitropolit Amfilohije u svojoj besjedi.

U čin protojereja mitropolit Amfilohije danas je na svetoj arhijerejskoj liturgiji proizveo nadležnog paroha Nemanju Krivokapića, profesora Bogoslovije „Sveti Petar Cetinjski“ na Cetinju.

CdM

Portal Analitika