Turizam

RADOVIĆ: 711 miliona eura prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013.

0401sasaradovicok
C
rna Gora je u prvih deset mjeseci prošle godine ostvarila prihode u turizmu od 711 miliona eura, koliko za čitavu 2012. godinu, saopštio je direktor Nacionalne turističke organizacije NTO Saša Radović.

RADOVIĆ: 711 miliona eura prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2013.
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da su za uporedni period prihodi veći 2,9 odsto, što znači da je održan pozitivan trend poslovanja turističke privrede i da se investicioni projekti realizuju po planu.

Crnu Goru je po zvaničnoj statistici do kraja novembra prošle godine posjetilo 1,48 miliona turista, što je povećanje od 2,2 odsto, a ostvareno je blizu 9,4 miliona noćenja, dva odsto više u odnosu na uporedni period.

"Povećan je broj aviokompanija i letova ka našoj zemlji, kao i posjeta i prihodi nacionalnih parkova, 20 novih hotela, unaprijeđena ponuda privatnog smještaja, a 12 odsto više mladih ljudi iz Crne Gore angažovano na sezonskim poslovima", rekao je Radović agenciji MINA-business.

Ski centri su ove zimske sezone otvoreni nešto ranije, sa prvim sniježnim padavinama.

"Kraj prošle i početak ove godine su obilježili loši vremenski uslovi, odnosno neuobičajeno visoke temperature, pa ski centri trenutno ne rade punim kapacitetima", naveo je Radović.

On je kazao da su hotelski kapaciteti u turističkim centrima tokom novogodišnjih praznika u potpunosti zauzeti. Hotelijeri su kazali da se za atraktivne višednevne programske i cjenovne aranžmane na sjeveru zemlje, kao i za doček Nove godine tražilo mjesto više.

"Ove zimske sezone turistički privrednici su zadržali prošlogodišnju cjenovnu politiku, pa će i zimska ponuda u skijalištima Savin kuk, Kolašin 1450 i Vučje biti konkurentna u odnosu na regionalne ski centre", saopštio je Radović.

Takođe, nakon novogodišnjih praznika očekuje se dobra popunjenost. Međutim, u nedostatku opreme za vještačko osnježavanje, zimska ponuda je još previše zavisna od vremenskih uslova. Na raspolaganju posjetiocima ski centara, ali i van njih, su ture na motornim sankama, šetnje krpljama i orjentiring.

"U zavisnosti od kategorije smještaja, u Kolašinu se cijene kreću u privatnom smještaju od devet eura i od 54 eura koliko iznosi boravak na bazi polupansiona po osobi u hotelu sa četiri zvjezdice, Bianca Resort & Spa", precizirao je Radović.

U Kolašinu će, tokom februara i marta, biti aktuelni i posebni paket aranžmani koji uključuju smještaj u domaćoj radinosti, transfer od centra Kolašina do ski centra i ski pas, sve po cijeni od 23 eura.

Hotelijeri i ugostitelji sa Žabljaka nakon novogodišnjih praznika nude oko 20 odsto niže cijene, tako da je smještaj u privatnim objektima već od osam eura, dok za uslugu polupansiona u hotelskom smještaju od četiri zvjezdice treba izdvojiti do 39 eura. U ski centru Vučje koji jedini nudi mogućnost boravka u hotelu na samoj stazi, cijene smještaja se kreću do 35 eura za korišćenje usluge polupansiona.

Radović smatra da je segmentacija tržišta, unaprijeđenje postojećih i razvijanje novih turističkih proizvoda sve odgovorniji zadatak koji se nalazi pred privatno-javnim partnerstvom u turizmu Crne Gore.

"Kroz aktivnosti Crnogorskog kongresnog biroa MCB, radimo na unaprijeđenju MICE turizma, koji obuhvata konferencije, sastanke, kongrese i motivaciona putovanja, naročito sa aspekta ukupnih nastojanja produžetka turističke sezone. Tokom prošle godine u Crnoj Gori je održano oko 350 raznih događaja iz oblasti MICE turizma tako da je i turistički promet u tom sektoru pratio generalni trend rasta", naveo je Radović.

Podatak koji ohrabruje je, kako je ocijenio, da će većina novih investicionih projekata, u svoje sadržaje uvrstiti i ozbiljne kongresne kapacitete. Jedan od takvih je i prvi One and Only rizort u Evropi, koji će biti izgrađen u Kumboru.

"Vjerski turizam predstavlja poseban segment naše ponude. Najposjećeniji vjerski objekti su manastir Ostrog, Cetinjski i manastir Morača, zatim crkve i katedrale u starim gradovima primorja, Husein pašina džamija u Pljevljima i Stari Bar", podsjetio je Radović.

U prošloj godini najviše posjetilaca je bilo iz Rusije, Srbije, Bosne, Francuske, Poljske i Slovenije. Posebno je bila posjećena riznica sa relikvijama Cetinjskog manastira i Narodnog muzeja.

"Rimske mozaike u Risnu, tokom prošle godine posjetilo je 19,46 hiljada turista, 26 odsto više nego u 2012. Uz atraktivnu vožnju panoramskim autobusima oko zaliva, ti artefakti su doživjeli punu valorizaciju", dodao je Radović.

Opština Budva će u ovoj godini, u cilju obnove kulturnih dobara, konzervirati i restaurirati ranohrišćanski mozaik koji će zatim biti vraćen u oblik prvobitne bazilike u Starom gradu.

Kulturno-religijski turizam u kombinaciji sa enogastronomskom ponudom zaleđa generiše posjete i prihode u periodima van sezone, a na atraktivan način prezentuju duh i tradiciju ovih prostora, što jeste trend u današnjim putovanjima.

NTO će tokom ove godine, kako je rekao Radović, svoje aktivnosti usmjeriti ka promovisanju Crne Gore putem svih raspoloživih instrumenata na najznačajnijim emitivnim tržištima u zapadnoj i istočnoj Evropi i regionalnim tržištima.

"Kako je Crna Gora pretežno avio destinacija i turistički promet u mnogome zavisi od vazdušne dostupnosti, fokus naših aktivnosti će i dalje biti na saradnji sa avio kompanijama. Nastavićemo saradnju sa avio kompanijama koje organizuju čarter linije, kao i sa niskobudžetnim kompanijama kao što je Ryanair, prva low cost komapnija koja je uvela liniju ka Crnoj Gori iz Brisela, a od 1. aprila uvodi liniju iz Londona, dva puta sedmično", naveo je Radović.

NTO će takođe intezivirati online-marketing kampanju naročito putem društvenih mreža, koja predstavlja jeftiniji i efektivniji oblik promocije, a planira se i usavršavanje zvaničnog web portala crnogorskog turizma www.montenegro.travel, uvezivanje sa svjetskim mrežama i uticajnim blogerima.

"U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma realizovaćemo i nastavak promotivne kampanje putem globalnih mreža poput CNN-a, BBC-a, Travel Channel, advertorijala u značajnim dnevnim i sedmičnim časopisima, putem bilborda", precizirao je Radović.

(cdm.me)

Portal Analitika