Region

Nevrijeme u SAD odnijelo 16 života, očekuje se minus 23 stepena

0401njujork
O
bilne sniježne padavine, jak vjetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili sjeveroistok SAD, odnijeli su najmanje 16 života.

Nevrijeme u SAD odnijelo 16 života, očekuje se minus 23 stepena
Portal AnalitikaIzvor

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena oboljela od Alchajmerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva.

Spasilačke ekipe u Njujorku i Bostonu patroliraju ulicama u potrazi za beskućnicima koji bi mogli da se smrznu. Oko 2.200 letova aviona je otkazano, uglavnom, u Njujorku, Filadelfiji, Bostonu, Čikagu i Vašingtonu, prenio je AP.

Zatvoreni su i pojedini putevi, a vozovi saobraćaju usporeno. Visina sniježnog pokrivača dostigla je na nekim mjestima 60 santimetara. Stotine škola u Bostonu i Njujorku su zatvorene i desetinama hiljada učenika je produžen božićni raspust.

Guverneri saveznih država Njujork i Nju Džersi sinoć su proglasili vanredno stanje i apelovali na građane da ne izlaze iz svojih kuća.

U državama Nju Džersi i Masačusets juče su bile zatvorene javne službe i sudovi.

Meteorolozi očekuju da će narednih dana temperature pasti na minus 23 stepena Celzijusa i da bi vjetar mogao da dostigne jačinu od 50 kilometara na sat, a predviđaju se i nove sniježne padavine.

"Budući da je sniježna oluja sve jača i nosi velike količine snijega i jak vjetar, snažno apelujem na sve Njujorčane da budu oprezni, izbjegavaju putovanje i ne izlaze napolje ako ne moraju", izjavio je guverner države Njujork Endrju Kuomo.

Ovo sniježno nevrijeme predstavlja prvi veliki test za novog gradonačelnika Njujorka Bila De Blazija, koji je na tu dužnost stupio tek prije dva dana.

"Spremni smo", rekao je De Blazio, ali je pozvao građane da ostanu kod kuće i da, ako moraju, koriste gradski prevoz.

On je kazao i da je na ulicama Njujorka razmješteno oko 1.700 vozila za raščišćavanje snijega i 450 vozila za posipanje ulica solju.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika