Region

Euleks mijenja ime i smanjuje misiju?

3eu
K
osovski portal koha.net objavio da se u 2014. godini očekuje smanjenje Euleksa koji će postati dio kancelarije Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

Euleks mijenja ime i smanjuje misiju?
Portal AnalitikaIzvor

Tu funkciju trenutno obavlja Samuel Žbogar, podsjeća se u tekstu.

Priština, kako se navodi, očekuje da ubrzo počne razgovore o tome sa evropskim zvaničnicima u Briselu. 

Portal navodi i da su izvori rekli televiziji Kohavizion da će uz ove promjene ići novo ime i da je posljednji predlog Brisela da se misija zove SITS - Special Investigation Task Service - ili na srpskom Služba za Specialne Istrage. 

Glavna uloga misije SITS i dalje će biti u domenu sprovođenja zakona na Kosovu, prenosi portal koha.net 

I prištinski list "Tribuna" objavio je danas da će EU u septembru ove godine imati jednu drugu misiju na Kosovu, koja se više neće zvati Euleks, a čije će sjedište biti u Kancelariji predstavnika EU. 

Nova misija će imaće izvršna ovlašćenja koja će se samo spolja razlikovati od Euleksa, ali ne i suštinski.. 

Zamjenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuči će sredinom januara predvoditi kosovsku delegaciju u Briselu, gdje će imati niz sastanaka sa predstavnicima država članica EU. 

Istovremeno, obaviće se i zvanični pregovori EU sa kosovskom vladom o restrukturiranju misije Euleksa, piše Tribuna po kojoj će ti susreti prethoditi razgovorima zemalja članica EU o novoj misiji na Kosovu koji će početi 20. januara. 

Kuči je krajem decembra rekao da će "oni koji su očekivali odlazak Euleksa sa  Kosova u 2014. godini biti razočarani" objasnivši da misija EU ne odlazi već može samo da bude rekonfigurisana, prenio je "Koha ditore." 

Ovo je prvi put da jedan član kosovske vlade kaže da će Euleks ostati na Kosovu, naveo je tada prištinski dnevnik podsjećajući da je upravo Kuči nedavno tražio da Euleks ide sa Kosova, rekavši da kosovska vlada traži okončanje mandata te misije u junu 2014 godine.

IZVOR: TANJUG,B92

 

 

Portal Analitika