Društvo

Nikšić: Napadnuta novinarka Dana

3nk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dopisnica lista "Dan" iz Nikšića Lidija Nikčević, napadnuta je večeras oko 19.15 sati u tom gradu, u Ulici Serdara Jola Piletića, u blizini hotela "Onogošt". Direktor nikšićke bolnice Ilija Ašanin kazao je da je Nikčević zadobila lakše tjelesne povrede u predjelu glave i da se radi o stanju koje treba "uzeti kao potres mozga".

Nikšić: Napadnuta novinarka Dana
Portal AnalitikaIzvor

"Urađena je kompletna dijagnostika i pretraga. Riječ je o lakšim povredama glave, odnosno o krvnim podlivima i razderinama na tjemenom dijelu, sa lijeve i desne strane. Neurološki pregled je potvrdio da se radi o stanju koje treba uzimati kao potres mozga", kazao je Ašanin, navodeći da će povrijeđena novinarka biti zadržana u bolnici na daljem posmatranju, prenio je CdM.

O događaju je odmah obaviještena policija koja traga za napadačem.

Napadač je, kako je tom portalu nezvanično rečeno iz policije, bio maskiran fantomkom, a Nikčevićku je udario nekoliko puta bejzbol palicom po tijelu. Nakon toga je odmah pobjegao.

Nikčević: Mogu udarati, ali ja ću udarati perom

Nikčević je rekla da ne zna ko bi mogao biti napadač, ali je naglasila da je ovo još jedan napad na slobodnu riječ u Crnoj Gori.

"Pitanje je samo ko će biti prvi poslije mene", kazala je Nikčević, i poručila da je ovaj nemili događaj neće obeshrabriti da odustane od novinarstva.

"Mogu udarati, ali ću ja udarati perom", kazala je novinarka, navodeći da napadač nije pokušao da je opljačka.

Opisujući događaj, Nikčević je kazala da je oko 19 sati izašla iz redakcije i uputila se ka vozilu koje je bilo na parkingu.

„U jednom trenutku sa leđa me napala osoba koja me povukla za lijevo rame i ja sam se od siline potezanja osvrnula. U tom momentu sam samo vidjela zamah desnom rukom i palicu koja se savila na lijevoj polovini moje lobanje. Instinktivno sam podigla ruku kada sam osjetila novi udarac. Nakon toga, lijevom rukom me povukao za torbu, a treći udarac sam osjetila po desnoj strani lobanje. U tom momentu sam počela da pozivam pomoć, međutim niko nije čuo. Napadač se u panici vratio unazad i pobjegao. Uspjela sam da se vratim do stepenica nakon čega mi je prišao doktor", ispričala je Nikčević, opisujući da je napadač imao na sebi crno odijelo nalik onom koje nose članovi obezbjeđenja i fantomku, te da je visok oko 185 centimetara.

Lidija Nikčević je već deceniju dopisnica Dana.

Osude napada na novinarku Dana

Udruženje novinara Crne Gore pozvalo je crnogorsku medijsku zajednicu da se ujedini u osudi nasilja nad novinarima i nakon božićnih praznika organizuje generalni štrajk i traži da se zaustavi bezumlje i gušenje novinarskih i ljudskih sloboda.

Udruženje novinara Crne Gore zaprepašćeno je brutalnim napadom na dopisnicu Dana iz Nikšića, Lidiju Nikčević i poziva nadležne državne organe da hitno otkriju i kazne nalogodavce i počinioce ovog vandalskog i kukavičkog djela.

"Ovo je još jedan u nizu primjera da ne živimo u slobodnom društvu, gdje su izgleda novinari krivi za sve, dok kriminalci i razni polusvijet, bivaju zaštićeni u samo deklarativnom procesu za slobodno i demokratsko društvo u Crnoj Gori", kazao je potpredsjednik Udruženja Ranko Pavićević.

Prema njegovim riječima, nadležni u Crnoj Gori, nakon svih prebijanja, prijetnji, šikaniranja, terorističkih napada, pa čak i ubistava novinara, ne shvataju da je slobodna javnost krvotok modernog društva.

"Ne shvataju i da su nam na putu evropskih integracija neophodni profesionalni, odgovorni i slobodni mediji i novinari i da je istina krajnji cilj njihovog rada", rekao je Pavićević podjećajući na uzaludna reagovanja protiv sve učestalijih napada na svoje kolege i inertni i neodgovorni odnosa nadaležnih državnih organa u otkrivanju nalogodavaca i počinilaca, prenijela je Mina.

 

Demokratska partija socijalista najoštrije osuđuje napad na novinarku Lidiju Nikčević, saopštio je večeras politički direktor te partije Tarzan Milošević.

„Država mora garantovati bezbjednost svim građanima Crne Gore“, navodi se u reagovanju DPS-a, uz očekivanje efikasne reakcije nadležnih državnih organa i adekvatno sankcionisanje počinioca ovog djela.

„Crna Gora, kao demokratska država koja se nalazi pred vratima Evropske unije, ne smije dozvoliti da učestali napadi na novinare ostanu neistraženi, već mora pokazati konkretne rezultate“, zaključuje se u reagovanju Demokratske partije socijalista.

Napad na novinarku Dana Lidiju Nikčević pokazuje da organizovani kriminal, u sprezi sa vlašću, istrajava u naporima da uguši slobodne medije i ubije slobodu govora, ocijenila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović.

Kako je kazala, vlast je stvorila okruženje u kome zločinci iz zasjede napadaju ženu, novinarku, samo zato što se usuđuje da radi svoj posao.

"Taj sramni, kukavički čin, sačekuša i bejzbolka protiv jedne žene i njene olovke na žalost više nijesu iznenađujući u zemlji čija vlast je srasla sa organizovanim kriminalom", saopštila je Ćalović.

U svim prethodnim slučajevima napada na novinare, kako je dodala, režim je štitio zločince, a ne žrtve.

Povodom još jednog, večerašnjeg brutalnog napada na predstavnike medija, ovog puta na novinarku Dan-a iz Nikšića, Lidiju Nikčević, izražavamo najoštriju osudu, ogorčenje i zahtijevamo konačno sihronizovanu akciju nadležnih državnih organa, koja će rezultirati hapšenjem počinilaca, navodi se u reagovanju lidera Liberalne partije, Andrije Popovića.

„Kada govorimo o napadu na novinare, koji su nažalost postali naša svakodnevica, govorimo o napadu na slobodnu riječ, a to ugrožava krhku crnogorsku demokratiju. Ako nema medijske demokratije onda je upitno i postojanje same države“, smatra Popović, ipak vjerujući da Crna Gora može postati društvo u kojem vlada kultura dijaloga i tolerancije, a to će biti onda kada se dostigne sloboda medija i nezavisnost novinarske profesije.

Urednik dnevnog lista Dan, Nikola Marković, kazao je večeras ispred nikšićke bolnice da napad na novinarku tog lista Lidiju Nikčević smatra još jednim pokušajem zastrašivanja slobodnog novinarstva. Dok god se ne otkriju počinioci i ovog, i svih prethodnih napada, za Markovića će jedini krivac biti vlast.

"Ovo je jasna poruka da novinari ne mogu da rade svoj posao", kazao je Marković.

Pozitivna Crna Gora osudila je napad na Lidiju Nikčević i pozvala  nadležne da sprovedu hitnu i efikasnu istragu u pronalaženju odgovornih lica i počinioca, kako bi bili procesuirani i snosili krivičnu odgovornost zbog napada.

"Radi se o kontinuiranim napadima na medijske poslenike zbog kojih neprijatne posljedice trpe oni sami, njihove porodice i svi građani. Jedino brzom i efikasnom istragom nadležne službe mogu pokazati na pravi način odnos prema medijskim poslenicima i njihovom pravu na slobodnu riječ. Stoga zahtjevamo da se novinarima omogući da nesmetano rade svoj posao, jer suština demokratije jeste pravo na slobodu i slobodnu riječ", navodi se u saopštenju Pozitivne, koje potpisuje predsjednik nikšićkog odbora Ivan Radojičić.

(rtcg.me)

Portal Analitika