Abiznis

Gvozdenović: Očekujemo 1,5 miliona gostiju ove godine

3gvoz
C
rnu Goru bi ove godine trebalo da posjeti oko 1,5 miliona turista i ostvare peko deset miliona noćenja, najavio je ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović.

Gvozdenović: Očekujemo 1,5 miliona gostiju ove godine
Portal AnalitikaIzvor

»Očekuju se i novi sadržaji, koji će obezbijediti novu i kalitetnu ponudu. Već se intenzivno bavimo projektima koji će sadržati nove manifestacije, koje će se ugovarati godinu unaprijed, kako bi bile dio raznih turstičkih aranžmana. Intenzivno radimo i na povećanju kvaliteta dostupnosti gostiju ka Crnoj Gori«, rekao je Gvozdenović nakon susreta sa predstavnicima turističke privrede u hotelu Palas u Petrovcu.

On je dodao da očekuje da će izmjene Zakona o turizmu, kao i niz drugih normativnih akata, doprinijeti stvaranju uslova da se dodatno ubrza razvoj turizma i obezbijede nova radna mjesta.

Gvozdenović je naveo i da je prošla turistička godina bila uspješna, kako sa aspekta novog kvaliteta usluga, tako i sa aspekta ostvarenih prihoda.

»Prognoze su se ostvarile, a Crna Gora je zadržala mjesto lidera u razvoju turizma u svjetskim okvirima, što je potvrdila i novogodišnja proslava, prije svega u Budvi, ali i u drugim gradovima«, kazao je Gvozdenović.

On je dodao da planovi koje imaju turistički radnici potvrđuju da se ide dobrim putem, sa jasno definisanim pravcima razvoja i jasnim rezultatima i očekivanjima.

Gvozdenović je, odgovarajući na pitanje novinara kako će se neusvajanje aneksa ugovora o produženju zakupa za Sveti Stefan odraziti na odnos sa zakupcem, grčkom Restis grupom, kazao da Crna Gora treba dodatno da se angažuje na prilačenju brendiranih operatera.

»Pojava Amana prije sedam godina značajno je uticala na dodatno pozicioniranje Crne Gore kao značajne turističke desinacije i interesovanje novih poznatih investitora iz svijeta«, rekao je Gvozdenović.

On je kazao da je izjašnjavanje o projektu vezanom za Sveti Stefan i Aman odloženo, jer su neophodne dodatne konsultacije, iako su argumenti na strani Vlade.

»Siguran sam da će u kontinuiranoj komunikaciji doći do toga da se nađe najbolje rješenje da Aman bude u Crnoj Gori, kako bi na taj način poslali dobru poruku i drugim turoperatorima i građanima koji smatraju da tako treba pozicionirati destinaciju«, saopštio je Gvozdenović.

On smatra da je potrebno malo vremena kako bi se objasnila odeđena rješenja, nakon čega će doći do pozitivnog rezultata, koji će biti značajan za turstički razvoj Crne Gore.

Gvozdenović je naveo i da su pokrenuta četiri postupka za raskid privatizacionih ugovora u turističkom sektoru, koji još nijesu u stavljeni u funkciju.

On je dodao da je aneksom ugovora o privatizaciji hotela Centar u Igalu bila predviđena gradnja hotela sa četiri zvjezdice za dvije godine, kao i da su u toku procesi za ostale sisteme.

»Dobro bi bilo da uskoro dodje do rješenja«, rekao je Gvozdenović.

On je saopštio i da se za hotele Asu Perazića dolu i Planinka i Jezera na Žabljaku traže određena rješenja, a postupci kod Privrednog suda su u toku.

»Za hotel As je dostavljena garancija od tri miliona EUR koja se preispituje, kao bi mogao da se potpiše aneks ugovora i odgovor nadležnih ćemo uskoro znati«, poručio je Gvozdenović.

On smatra da je za te hotele najbolje naći najefikasnija rješenja, a ukoliko do toga ne dođe biće nastavljen proces ped Privrednim sudom.

»Ukoliko ne dođe do rješenja, ugovori će biti poništeni«, rekao je Gvozdenović.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika