Društvo

Vujičić: Najteže dokazati da nema nedodirljivih

3ZoranV
U
stavne reforme u pravosuđu neće značiti ništa ako ne bude sprovedena iskrena depolitizacija sudstva, smatraju u Građanskoj alijansi, navodeći da će najteže biti procesuirati visoke činovnike vlasti.

Vujičić: Najteže dokazati da nema nedodirljivih
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator programa Vladavine prava u Građanskoj alijansi, Zoran Vujičić rekao je da su mjerljivi rezultati sve ono što se traži.

„Ali to je samo jedna od komponenti da bi se priča zaokružila. Vlada, parlament, pravosuđe, policija i sve druge državne institucije moraće da pokažu jasnu posvećenost uspostavljanju struktura sa obje strane, prevencije i suzbijanje, kako bi se efikasno na svim nivoima borili sa svim anomalijama u društvu“, kazao je Vujičić agenciji MINA.

Upitan šta će biti najteže da Crna Gora u narednom periodu zadovolji u reformi pravosuđa i vladavini prava, Vujičić je odgovorio da je najteže pokazivanje da nema nedodirljivih i da sa korupcijom nema više kompromisa.

„A to će se pokazati efikasnim istragama i procesuiranjima svih onih visokih činovnika vlasti koji su se ogriješili o zakone Crne Gore“, ukazao je Vujičić.

On je rekao da je jedan od razloga otvaranja najtežih poglavlja da građani upravo tokom trajanja pregovora osjete benefite vladavine prava.

„Brzo i efikasno pravosuđe, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sigurne granice su samo dio onoga što će građani u narednom periodu osjetiti ukoliko država odlučno krene u realizaciju mjera iz akcionog plana za ova poglavlja“, kazao je on.

Prema riječima Vujičića, to su procesi čiji su rezultati u punom obimu vidljivi tek na duže staze, jer se, kako smatra, povjerenje građana se stiče veoma sporo, a urušava veoma lako.

„Kada javna dobra budu u funkciji svih, a ne predmet bogaćenja pojedinaca, građani će polako osjećati koristi od samog procesa“, kazao je Vujičić.

On smatra da je veoma važno da se do kraja definiše ko će te procese voditi ubuduće, navodeći da to može neko ko ima evropska znanja i svijest.

Upitan šta će, osim stroge implementacije zakonskog okvira, biti ključno da Crna Gora napreduje u tim ključnim oblastima, on je rekao da će kompletan državni aparat morati da pokaže punu odgovornost.

Vujičić je podsjetio da će za zatvaranje tih poglavlja i generalno da bi EU Crnu Goru primila u evropsku kuću biti neophodne ozbiljne političke, strukturne a i društvene promjene.

„Posvećenost, uspostavljanje kompletne funkcionalne strukture države sa nadzornim tijelima koji reaguju na svaku nezakonitu radnju, sa jedne strane, a sa druge mora se prekinuti sa lošom praksom postavljanja izraubovanih političara na čelo institucija koje mu najbolje „leži“, pojasnio je on.

Vujičić smatra da samo najbolji, sa znanjem,voljom i odlučnošću treba da budu na čelu institucija ,“a koji svojim imenom ne mogu biti ni veći ni jači od same institucije”.

Prema njegovim riječima, nije samo država ta koja mora da se prilagođava novim tokovima već i društvo.

“Moramo da shvatimo i prihvatimo činjenicu da će određene navike koje su čak duboko ukorijenjene u crnogorskom mentalitetu, morati da budu u velikoj mjeri smanjene ili eliminisane jer se one naprosto kose sa evropskim vrijednostima. I za cijelu tu priču treba vremena“, dodao je Vujičić.

On je ocijenio da otvaranje poglavlja 23. i 24. treba da bude podsticaj državi za težak i odgovoran posao koji predstoji, „a to iz činjenice da smo kao društvo potpuno zapustili ove oblasti“.
Vujičić je podsjetio da su “ozbiljne” zemlje poput Islanda u istom danu otvorile i zatvorile brojna poglavlja, pa i 24.

“Zaokruživanjem legislative i usvajanjem ustavnih reformi Crna Gora stvara uslove da u punom kapacitetu bude zemlja vladavine prava, a kreiranjem akcionih planova za ova poglavlja koja su usaglašena sa EU, kao i dodatnom obavezom kroz sisteme nadzora – Crna Gora je sebe zacementiral rokovima“, naveo je Vujičić.

On je kazao da će realizacijom predviđenih aktivnosti u zadatim rokovima, Crna Gora pokazati odgovoran odnos prije svega prema sebi i svojim građanima, a onda i evropskim partnerima, a samim tim odrediti i brzinu puta ka EU.

Upitan da li će ove teme zauzimati jedno od primarnih mjesta na medijskoj, političkoj i uopšte društvenoj agendi, kao što je to bilo u prethodnom periodu i da li je to potrebno, on je rekao da su to nezaobilazne teme koje će se same nametati ukoliko država bude radila svoj posao kako treba.

„Sa druge strane imamo EU koja pomno prati sve događaje i u odnosu na to će određivati put Crne Gore ka Evropskoj uniji“, naveo je Vujičić.

Govoreći o ulozi civilnog sektora u procesu reformi u oblastima iz poglavlja 23 i 24, on je kazao da je uloga civilnog sektora veoma važna.

Vujičić je rekao da se satisfakcija za dobar rad ogleda u preporukama na koje je Građanska alijansa ukazivala kao i druge NVO a koje su postale sastavni dio progres reporta za Crnu Goru za 2013.godine.

“Država mora da prepozna konstruktivnu ulogu civilnog sektora i da kroz partnerski odnos uključi nevladin sektor u procese ne samo vezane za evropski put već i u drugim sferama važnim za običnog građanina“, ukazao je Vujičić.

Crna Gora je, dodao je, suviše mala da bi olako odbacivala ljude sa znanjem, a koji zbog različitih političkih ili bilo kojih drugih osnova nisu „mobilisani“ da učestvuju u reformama u ovoj i drugim oblastima.

„ Sa druge strane, i NVO sektor mora da bude ozbiljan partner koji će opravdati šansu koja je pružena otvaranjem vrata za učešće u pregovaračkim strukturama. Nevladine organizacije koje su dio pregovaračkih struktura, prihvatanjem učešća treba da daju doprinos, a ne da budu opozicija unutar procesa“, zaključio je Vujičić.

Portal Analitika