Društvo

IRINEJ: Prestati sa nasrtajima na status SPC u Crnoj Gori

irinej
P
oglavar SPC-a patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da bi što prije trebalo da prestanu neprekidni "nasrtaji režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve kao i uplitanje u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo".

IRINEJ: Prestati sa nasrtajima na status SPC u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U poslanci patrijarh pita "tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste", zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve, te da njoj sjedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu.

Irinej se posebno osvrnuo i na stanje na Kosovu pa je poručio da na toj teritoriji stradanja i nepravda ne prestaju, da vjekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nijesu sami i zaboravljeni već da je sa njima cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet.

"Naše Kosovo i Metohija su strašno mjesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vjekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših njedara, iz našeg bića", kaže patrijarh Irinej u poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.

"Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da nijeste sami i nijeste zaboravljeni, sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svijet, koji sa vama sastradava, pati i moli se", kaže patrijarh Irinej, i poručuje Srbima na Kosovu i Metohiji da budu u miru, slozi i ljubavi međusobnoj, kao i sa svima ljudima. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika