Turizam

Tokom praznika u Crnoj Gori oko 35 hiljada gostiju

0201VatrometBudva
U
Crnoj Gori je tokom novogodišnjih praznika boravilo oko 35 hiljada turista, a prema prvim procjenama promet je premašio tri miliona EUR, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Tokom praznika u Crnoj Gori oko 35 hiljada gostiju
Portal AnalitikaIzvor


Najbrojniji su, kako se navodi, bili gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Rusije i Albanije.



“Crna Gora iz godine u godinu potvrđuje epitet hit destinacije u regionu kada je u pitanju provod u najluđoj noći u godini, a Budva je opravdala očekivanja i postavila nove standarde u organizaciji velikih manifestacija“, rekli su iz NTO-a.



Za dobru zabavu, kako na trgovima, tako i u hotelima i diskotekama, pobrinuli su se najpopularniji izvođači regiona poput Zdravka Čolića, Dina Merlina, Željka Joksimovića, Jelene Rozge, Tereze Kesovije i grupe Perper. Prateći programi klasične muzike i animacije za djecu su takođe bili izuzetno posjećeni.



„Turistički poslenici, kako na sjeveru tako i na jugu Crne Gore potrudili su se da ponude raznovrstan i atraktivan program, tražilo se i mjesto više u gotovo svim hotelima“, navodi se u saopštenju.



Najviše turista sa višednevnim aranžmanima zabilježili su hoteli Splendid u Bečićima, Palas u Petrovcu, Bianca u Kolašinu i Planinka na Žabljaku. Oko 100 gostiju odlučilo se za boravak u etno selima kao što su Nevidio u Pošćenju ili Izlazak u Pivi.



„Zimski centri Kolašin i Žabljak su bili solidno popunjeni uprkos nedostatku snijega i otkazivanju jednog broja višednevnih aranžmana“, dodaje se u saopštenju.



Najavljeni božićni koncerti, prateći kulturni i zabavni program, kao i posebne povoljnosti u hotelima nakon novogodišnjih praznika doprinijeće da se turisti duže zadrže u Crnoj Gori.



„Brojne novinarske ekipe iz regiona izvještavale su iz Budve sa spektakularnog dočeka, tako da je ovaj događaj imao i izuzetan promotivan karakter“, kazali su iz NTO-a.



Call centar NTO-a je tokom praznika primio oko 50 poziva koji su se većinom odnosili na pružanje servisnih informacija o vremenskim prilikama, stanju na skijalištima, organizovanom prevozu i cijenama smještaja nakon praznika, a značajnijih pritužbi nije bilo.



Call Centar je i tokom zime u funkciji i dostupan 24 sata dnevno.

tekst: mina, foto: www.cipa-booking.com

Portal Analitika