TV / Film

Zijahu Sokoloviću nagrada EU za edukativnu predstavu

yike
P
redstava Zijaha Sokolovića Nasilje nema opravdanja proglašena je najboljim projektom u Evropskoj uniji (EU) u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminaliteta, koji je održan u Litvaniji.

Zijahu Sokoloviću nagrada EU za edukativnu predstavu
Portal AnalitikaIzvor

Sokolović je rekao da je ideja da se pomoću glume i glumaca u formi pozorišne predstave mladi ljudi, djeca, informišu i obrazuju o složenim društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju i sa kojima imaju najviše problema.
Tako su, kako je dodao, nastale predstave Reci drogi NE i Nasilje nema opravdanja.
- Predstave, koje su deo projekta EU Umjetnost u školi – pozorište u razredu, igraju dva glumca, traju 45 minuta i igraju se isključivo u razredima škola, gdje je interakcija najbolja. Velika nagrada i dokaz da pozorište može i mora biti u službi informisanja mladih ljudi o društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju - kazao je Sokolović, javila je agencija MINA.
Tekst za predstavu Nasilje nema opravdanja pisan je u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i ima 120 primjera oblika nasilja, svakodnevnog, mitološkog, porodičnog psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primjerima dečjeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja.
Autor i reditelj projekta Nasilje nema opravdanja je Sokolović, a dramaturg Selma Parisi.
Predstava se igra se velikim uspjehom u Hrvatskoj – ove godine je ušla u redovan školski program, i Srbiji, gdje će imati svoje 50. izvođenje u Beogradu u februaru 2014. godine.
Na kongresu u Litvaniji bilo je prisutno 28 zemalja članica EU, a 18 je prijavilo svoj projekat Živim život bez nasilja sa akcentom na porodično nasilje prema ženama i djevojčicama.
S obzirom da Srbija nije u EU, predstavu Nasilje nema opravdanja je prijavila Hrvatska u kojoj projekat sprovode zajedno The/Arto i Sokolović, koji je ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje Ujedinjenih nacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske i UNDP.

 

Izvor: MINA

Portal Analitika