Društvo

Advokati uložili žalbu na odluku o izručenju Šaranovića i Koljenšića

26sudjenje
A
dvokati Zoran Piperović i Nikola Medojević, branioci Slobodana Šaranovića (74) i Ratka Koljenšića (36), osumnjičenih za učešće u ubistvu Beograđanina Nikole Bojovića (39), koji je ubijen u Beogradu 29. aprila, uložili su žalbe na odluku Višeg suda u Podgorici da njihovi klijenti budu izručeni Beogradu.

Advokati uložili žalbu na odluku o izručenju      Šaranovića i Koljenšića
Portal AnalitikaIzvor

Piperović u žalbi, u koju je Portal Analitika imao uvid, navodi da je malo reći da je rješenje Višeg suda „nestručno, nepravno, namjerno nezakonito i ciljno donešeno“.

On ističe da su sudije Višeg suda povrijedile elementarnu pravnu normu, član 8 Ugovora između država i član 7 Međunarodne konvencije o ekstradiciji.

- Povrijeđen je moj zdrav razum. Koliki god da je. Povrijeđena je dostojanstvenost države, koja se ogleda u činjenici da je ista dužna da štiti svoje državljane, kada je na to normom obavezana. Sud je kao institucija ponižen iskazanom površnošću, totalno pogrešnom interpretacijom i sakrivanjem onoga što je ovaj branilac govorio kod sudije Bašovića. A govorio je o mjestu izvršenja. Što žalbeni sud može da vidi na zapisnicima, a što skandalozno sakriva predmetno vijeće. Oni bi valjda znali najbolje da odgovore zašto u obrazloženju ne pominju to što stoji kao srž, koja onemogućava da se ovako rješenje donese – piše u Piperovićevoj žalbi.

On ističe da sudije Višeg suda u rješenju koje su donijeli ni riječju nijesu pomenuli da je mjesto izvršenja krivičnog djela koje se na teret stavlja Šaranoviću Crna Gora.

- Dakle, ni Srbije, ni Ugadne, niti neke treće susjedne države – navodi Piperović i obrazlaže da u zahtjevu za sproveđenje istrage srbijanskog tužilaštva piše da je „na teritoriji Crne Gore, Slobodan Šaranović organizovao i planirao likvidaciju Nikole Bojovića“.

On ističe da je upravo na tome i bazirao svoj pravni stav, „koji je neumoljiv kao i član 8 ugovora“. Piperović smatra da je ta činjenica namjerno preskočena u rješenju kojim se dobrava izručenje Šaranovića.

- Jer da su to pomenuli ne bi smjeli da donesu ovakvo rešenje – piše u njegovoj žalbi Apelacinom sudu i podsjeća da član 8 ugovora o izručenju sopstevnih državljana između Crne Gore i Srbije precizira da će se izručenje odbiti ako je djelo izvršeno na teriroriji zamoljene države.

On podsjeća i na Evropsku konvenciju o ekstardiciji koja je takođe definisla da se ne može izručiti osumnjičeni ako je i djelimično krivično djelo počinio na teritoriji države od koje se traži izručenje.

Advokat Nikola Medojević potvrdio je Portalu Analitika da je predao žalbu na odluku o izručenju njegovog klijenta Ratka Koljenšića i naglasio da bi potvrđivanje rješenja Višeg suda, „koje je flagrantno protivpravan akt, predstavljalo snažan udarac reputaciji crnogorskog pravosuđa“.

- Istinski vjerujem da se to neće desiti i da će Apelacioni sud zaštiti ustavna prava sopstvenih državljana i dosljedno primijeniti pravo. Takav pristup jemči zaštitu pravnog poretka i zakonitu odluku koja po mom ubjeđenju može biti samo i isključivo jedna – da uslovi za izruečnje mog branejnika nijesu ispunjeni – naglasio je Medojević u izjavi za Portal Analitika.

On je ponovio raniji stav, na koji ukazuje od kada je otvoren ovaj slučaj, da izručenje nije moguće jer bi na taj način Crna Gora prekršila ne samo svoje zakone, nego i norme Evropske konvencije o ekstradiciji.

Prema saznanjima Portala Analitika, Koljenšić je osumnjičen da je krivično djelo koje mu se stavlja na teret dijelom počinio na teritoriji Crne Gore, a dijelom u Srbiji.

Srpske vlasti terete Slobodana Šaranovića da je organizovao kriminalnu grupu sa zadatkom da ubiju Nikolu Bojovića. On je, prema njihovim sumnjama, zločin naručio iz osvete. Navodno je vodilo ličnu istragu i došao do podataka da iza ubistva njegovog brata Branislava (66), koji je ubijen u Beogradu u oktobru 2009. godine, stoji Luka Bojović (42), stariji brat Nikole Bojovića. Policija u Srbiji nikada nije rasvijetlila Šaranovićevu likvidaciju.

Ratko Koljenšić je osumnjičen da je učestvovao u likvidaciji, a za to se tereti i Beograđanin Miloš Delibašić (29), koji je takođe uhapšen u Crnoj Gori. U našoj zemlji ljetos je uhapšen i Vranjanac Saša Cvetanović (32) kojeg srpske vlasti terete da je plaćenik Pit Bul koji je pucao u Bojovića. Njegovo izručenje Beogradu je dozvoljeno, ali se on još nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu.

U Beogradu je u pritvoru srpski državljanin Miloš Vojinović (26) koji je takođe osumnjičen za učešće u ubistvu Bojovića. Srpske vlasti su, navodno, upravo preko njega došle do informacija o ovom zločinu nakon čega su raspisane potjernice. Prema nezvaničnim izvorima Vojinović je u pregovorima sa srpskim tužilaštvom kako bi dobio status svjedoka saradnika, a zazuzvrat im je dao informacije o ubistvu Bojovića, ali i ubistvu Miloša Vidakovića (29) iz Pančeva koji je likvidiran 2. jula u Budvi.

Vojinović je ispričao da je učestvovao u oba ubistva, a za Vidakovićevu likvidaciju okrivio je i Miloša Delibašića za kojeg tvrdi da je njemu i njegovom saučesniku u ubistvu bio logistička podrška.

Svi uhapšeni pred crnogorskim pravosudnim organima negirali su umiješanost u zločine. Slobodan Šaranović je kazao da u Srbiju i Beograd nije kročio od ubistva brata Branislava 2009. godine, a srpsko tužilaštvo ga tereti da je u Crnoj Gori organizovao grupu sa zadatkom da ubiju Bojovića.

Luka Bojović, koji je u zatvoru u Španiji, koji slovi za vođu ozloglašenog „zemunskog klana“, navodno je, prema nezvaničnim informacijama, već organizovao svoju mrežu i naložio da osumnjičeni za ubistvo njegovog brata budu likvidirani u Centralnom zatvoru, čim budu isporučeni.

 

 

Portal Analitika