Zanimljivosti

Naredne godine pravilnik o primjeni alternativne medicine

2712medicina
U
Crnoj Gori naredne godine trebalo bi da se pojavi pravilnik o primjeni alternativne medicine, čime će se napraviti revolucionarni iskorak u oblasti zdravstvene zaštite. Time će se konačno steći uslovi da i naši građani, kao što jepraksa odavnou razvijenim zemljama, medicinsku pomoć dobijaju i kod ljekara koji se bave alternativnom medicinom, pišu Dnevne novine.

Naredne godine pravilnik o primjeni alternativne medicine
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo zdravlja najavilo je za DN da očekuju da će, nakon neophodnih konsultacija i procedura, pravilniko primjeni alternativne medicine objaviti početkom 2014. godine.

U ovom resoru nisu mogli govoriti o uštedama objašnjavajući da liječenje primjenom alternativne medicine nije na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Zakon je predvidio da se u liječenju mogu primjenjivati stručno provjerene alternativne metode liječenja koje nisu štetne po zdravlje. Navedene metode liječenja primjenjuju se u skladu sa propisom Ministarstva, koji je u izradi. Time će se uvesti više reda u ovu oblast i staviti pod nadzor primjena brojnih metoda iz ove oblasti“, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Najavu Ministarstva o objavi pravilnika član radne grupe za izradu tog dokumenta Mileta Joksimović nazvao je revolucionarnom jer će s ekonačno omogućiti alternativcima da se zakonito bave tom oblašću medicine. On je dodao da bi u Crnoj Gori trebalo da zaživi oko 20 metoda alternativne medicine među kojima su: indijske metode, energetska medicina, psihoterapija, apiterapija…

Poručio je da će insistirati da i liječenje alternativnim metodama bude na teret Fonda za zdravstveno osiguranje jer je to praksa u svijetu.

Predsjednik ljekarske komore Đoko Jokić kazao je da treba razdvojiti alternativnu medicinu i nadriljekarstvo, jer se to u Crnoj Gori često miješa. On je objasnio da se“ nadriljekarstvom bave nekvalifikovani ljudi te da je ono odraz loše zdravstvene prosvijećenosti“.

„Alternativna medicina je nešto sasvim drugo. Ona postoji svuda u svijetu i registrovana je i u zemljama okruženja. To su ispitane alternativne metode i one ne mogu  naškoditi pacijentu već, naprotiv, mogu mu pomoći“, ocijenio je za DN Jočić.

Izvor: Dnevne novine; foto: metro-portal.hr

 

Portal Analitika