Društvo

Svaki treći Crnogorac dao krv bar jednom u životu

2512prezentacije
S
vaki treći Crnogorac dao je krv bar jednom u životu. U 80 odsto slučajeva kod opšte populacije davaoci potiču iz urbanih sredina. U populaciji dobrovoljnih davaoca, pripadnice ženskog pola se veoma rijetko opredjeljuju na ovaj humani gest, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja o znanju, stavovima i ponašanju građana u Crnoj Gori (KAP istraživanje) u vezi sa davalaštvom krvi, koje je predstavljeno danas u Podorici.

 

Svaki treći Crnogorac dao krv bar jednom u životu
Portal AnalitikaIzvor

KAP istraživanje i Komunikaciona strategija su urađeni u okviru implementacije EU/IPA projekta “Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori”, koji sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore.

Pomoćnica ministra zdravlja dr Mira Dašić naglasila je neophodnost daljeg rada na planu podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi.

 

“Važno je i danas poslati poruku svim građanima da svaka data jedinica krvi može spasiti nečiji život, te da se i mi sami možemo naći u situaciji potrebe za krvlju. U tom smislu, neophodno je pomoći Zavodu za transfuziju krvi u njegovoj plemenitoj misiji obezbjeđenja krvi za potrebe svih naših pacijenata.” Istakla je dr Dašić.

Šefica Kacelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović, u svom uvodnom obraćanju, podsjetila je da Rezolucija Skupstine SZO (WHA 63.12) sugeriše zemljama članicama da nacionalni sistemi transfuzije budu utemeljeni na dobrovoljnom, neplaćenom davalaštvu, kao i da teže postizanju samodovoljnosti, t.j. da države obezbjeđuju svoje potrebe za krvlju u potpunosti od strane dobrovoljnih neplaćenih davalaca krvi do 2020. godine.

“Dobrovoljni davaoci čine okosnicu bezbjednog i održivog sistema snabdijevanja krvlju. Redovni, dobrovoljni davaoci krvi su izvor bezbjedne krvi. Njih motiviše altruizam i osjećaj moralne obaveze ili društvene odgovornosti “ zaključila je Brajović.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedile su prezentacije KAP istraživanja, koje je predstavila Slavica Nikolić iz CEED Consulting-a, i Komunikacione strategije koju je predstavila inostrani konsultant Ljubinka Tončev iz Srbije.

Nalazi istraživanja su ukazali da je svaki treći Crnogorac dao krv bar jednom u životu. U 80 odsto slučajeva kod opste populacije, davaoci potiču iz urbanih sredina. U populaciji dobrovoljnih davaoca, pripadnice ženskog pola se veoma rijetko opredjeljuju na ovaj humani gest. Svaki deseti DDK je žena. Ispitanici životne starosti od 18-25 godina su češće dali krv u poslednjih godinu dana. Želja da se pomogne drugome je najčešći motivacioni faktor, dok je strah od igle najveća barijera kada je riječ o dobrovoljnom davalaštvu. Vrlo je zabrinjavajuća i činjenica da gotovo svaki drugi ispitanik iz opšte populacije koji je bar jednom u životu dao krv konzumira alkohoh, dok 41 odsto njih puši. U dijelu populacije koje nije učestvovalo nikada u akciji dobrovoljnog davanja krvi kao razlozi se navode strahovi od igle, krvi, za sopstveno zdravlje, mogućih zaraznih bolesti, stvaranja zavisnosti. Kao uspješne promotere dobrovoljnog davalaštva krvi prepoznate su ugledne ličnosti, na prvom mjestu sportisti, zatim zdravstveni radnici i postojeći davaoci krvi. Prema ocjenama ispitanika koji su makar jednom dali krv, rad zaposlenih u Zavodu za transfuziju krvi ocjenjuju veoma pozitivno.

Komunikaciona strategija za unapređenje i razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori definiše planske i kontinuirane aktivnosti usmjerene na javno informisanje, komunikaciju i edukativno-motivacione aktivnosti, sa ciljem povećanja broja svih davalaca krvi na 3,5 odsto ukupne populacije mogućih davalaca i promjene strukture povećanjem porodičnih u odnosu na dobrovoljne davaoce krvi.

Istraživanje javnog mnjenja i Komunikaciona strategija koristiće se kao osnov za intenzivnu Javnu kampanju podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, a čiji je početak planiran za početak 2014. godine.


Portal Analitika