Društvo

O urbanom nasljeđu Crne Gore uz knjigu Božidara Milića

2212bibliotekarlj
K
njiga prof. dr Božidara Milića „Urbano nasljeđe Crne Gore“ biće sjutra promovisana u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, od 18 časova, u okviru ovogodišnjeg DEUS-a.

O urbanom nasljeđu Crne Gore uz knjigu Božidara Milića
Portal AnalitikaIzvor

O ovom naslovu govoriče dr Radovan Bakić, dr Čedomir Marković, dr Svetislav G. Popović, a moderator će biti dr Marta Vukotić - Lazar.

Profesor Božidar Milić, doktor arhitektonskih nauka, u dugogodišnjoj karijeri ostvario je značajne rezultate i dostignuća na planu izgleda grada Podgorice, ali i cijele Crne Gore. Tokom '60-ih godina XX vijeka učesvovao je u izradi urbanističkog plana Crne Gore i arhitektonskog rješenja izgleda tadašnjeg Titograda, i bio vođa projekta „Jugoistočni Jadran“. Bio je prvi direktor novoformiranog republičkog urbanističkog preduzeća. Koautor je monografije o posljedicama zemljotresa 1979. godine. Napisao je i objavio više od 50 naučnih publikacija. Autor je značajnih urbanističkih planova u Enciklopediji umjetnosti Jugoslavije, Enciklopediji Crne Gore i koautor je knjige „Arhitektura dvadesetog vijeka u Jugoslaviji“. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su Nagrada „19. decembar“ 1965. godine, zatim nagrada za urbanističko i arhitektonsko rješenje skvera i Željezničke stanice u Podgorici (1961), za arhitektonsko rješenje Kompleksa solidarnosti u Titogradu (1974), za Klinički centar u Podorici, Luku Bar (1974), kao i zlatne medalje „Boris Kidrič“ Asocijacije za tehničku kulturu Jugoslavije (1979). Knjiga je doktorski rad prof. dr Milića, a tematski je vezana za crnogorsko urbano nasljeđe, sa posebnim osvrtom na Cetinje.

Portal Analitika