Društvo

Sbutega: Odnosi Crne Gore i Svete Stolice danas su na najvišem nivou

21sbutegapocetna
P
rvi ambasador nezavi­sne Crne Gore u Vatikanu bio je dr Antun Sbutega. U vrijeme njegovog mandata između dvije države bila je vrlo intenzivna di­plomatska aktivnost, a upriliče­no je i nekoliko susreta na najvi­šem državnom nivou. Potpisan je i Temeljni sporazum, koji predstavlja jedan od najznačaj­nijih koraka u jačanju odnosa Vatikana i Crne Gore u istoriji. Svoju ambasadorsku misiju pri Svetoj Stolici završio je sredi­nom ove godine, ali je svakako najkompetentniji čovjek koji može da govori o istorijskoj ge­nezi i budućim relacijama Podgorice i Vatikana. Za Pobjedu Sbutega govori i o svom bratu don Branku, suštini svog viteškog djelovanja u okvi­ru Malteškog reda, položaju Katoličke crkve u Crnoj Gori, papi Benediktu i papi Franju, vati­kanskim arhivima koji još kriju neke istoriografske tajne o Cr­noj Gori, ekumenizmu, svojoj spisateljskoj strasti...

Sbutega: Odnosi Crne Gore i Svete Stolice danas su na najvišem nivou
Portal AnalitikaIzvor

Ocjenjujući svoj ambasadorski angažman u Vatikanu u toku više do šest godina, govori šta je obilježilo odnose između Vatikana i Grnc Gore u tom vremenu.

- Bila je to velika čast, odgovornost i izazov, kao i za sve crnogorske diplomate koji su osnovali prve ambasade. Uvjeren sam da je u proteklom periodu crnogorska diplomatija postigla izvanredne uspjehe, o čemu svjedoče ukupni rezultati: vanjske politike, put prema evropskim i evroatlantskim in­tegracijama, afirmacija države kao faktora stabilnosti u regiji, intenzivna razmjena posjeta na najvišem nivou, aktivnosti u međunarodnim organizacijma i izuzetno pozitivne ocjene koje stalno stižu od najvažnijih pro­tagonista evropske i svjetske političke scene. U tom kontek­stu i odnosi sa Svetom Stolicom su se dinamično razvijali i oni se danas, sa obje strane, ocijenjuju kao izvanredni. U tom periodu razmjena posjeta na najvišem nivou bila je veoma intenzivna. Potpisan je Temeljni ugovor, ko­ji je zatim ratifikovan. Papa i njegovi najbliži saradnici su više puta isticali svoje uvažavanje za Crnu Goru i podršku njenom razvoju i putu prema EU. No, želim da kažem da je moja uloga u tome bila ograničena. Diplomatski predstavnici mogu više ili manje dobro obavljati svoju dužnost, ali nijesu oni kre­atori vanjske politike, tako da uspješan odnos između dvije države zavisi od njihovih držav­nika i vlada.

Najveći dio njegovog ambasadorskog mandata, papa je bio Benedikt XVI, ali je bio neposredni svjedok njego­ve abdikacije. Odgovarajući na pitanje Pobjede zašto se to, na opšte iznenađenje, desilo, Sbutega kaže:

- Ja sam imao priliku da upoznam tri pape: Ivana Pavla II, koga sam sreo više puta prije nego sam postao ambasador, Benedikta XVI, sa kojim sam se sreo puno puta u toku moga mandata, i na kraju papu Franja. Benedikt XVI je imao zvanične surete sa predsjednikom Vujanovićem tri puta, premijerom Đukanovićem, premijerom Lukšičem, predsjednikom Skupšti­ne Krivokapićem, ministrom vanjskih poslova Roćenom i mi­nistrom kulture Mićunovičem. U toku njegovog pontifikata Sveta Stolica je priznala nezavi­snu Crnu Goru, uspostavljeni su diplomatski odnosi, potpisan i ratifikovan Temeljni ugovor. Njegova odluka da se povuče sa funkcije bila je veliko iznenadjenje, iako je predviđena kanonskim pravom, jer se nešto slično nije dogodilo već šest vje­kova. On je obrazložio ovu odlu­ku svojim godinama i nedostat­kom energije da upravlja Crkvom koja se srijeće sa broj­nim izazovima.

Na pitanje kako gleda na poziciju Katoličke crkve u Crnoj Gori, Sbutega je kazao da Katolička crkva u Crnoj Gori ima poziciju koja odgovara onoj u drugim demokratskim državama Evrope i nema nijednog problema u odnosima sa državom, a ni sa drugim vjerskim zajednicama.

„Crkva je odvojena od države, vjerska sloboda je garantovana Ustavom, njena prava i obaveze su definisani Temeljnim ugovorom, a u toku je izrada novog zakona o statusu vjerskih zajednica. Što se tiče biskupija, njihovo osnivanje ili ukidanje je, kao i u drugim državama, u isključivoj nadležnosti Svete Stolice. Želim da podsjetim da je u prošlosti na tertitoriji Crne Gore postojalo mnogo više biskupija, koje su vremenom ukinute Risan, Budva, Duklja, Svac, Ulcinj. Pod jurisdikcijom Barske nadbiskupije su bile i brojne biskupije na teritorije sjeverne Albanije, Srbija, Bosna i Hercegovina... Kotorska biskupija je najvjerovatnije osnovana u petom, a Barska nadbiskupja u 11. vijeku, kao nasljednik Dukljanske, tako da one imaju izuzetno dugu i bogatu istoriju, značajnu ne samo sa vjerskog, već i sa kulturnog i socijalnog stanovišta. Što se tiče titule primas srpski, nju su barski nadbiskupi dobili u XV vijeku (titula je potvrđena od Svete Stolice 1876. godine), a i prije toga, kao što sam prethodno naglasio, Srbija je bila pod jurisdikcjom barskih nadbiskupa“, istakao je on između ostalog.

Portal Analitika