Politika

FAHIMI: Iran zainteresovan za ulaganja u Crnu Goru

okambasador
I
ran je zainteresovan za istraživanje, proizvodnju i skladištenje nafte i gasa u Crnoj Gori, kaže u intervjuu Atlas televiziji novimenovani ambasador te zemlje, Majid Fahimi koji će iz Beograda pokrivati i Crnu Goru.

FAHIMI: Iran zainteresovan za ulaganja u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da je Teheran nakon nedavnog dogovora sa svjetskim silama o nuklearnom programu, otvoren za saradnju sa svim državama tako da ne treba da čudi što su u Podgoricu poslali ambasadora. Fahimi pojašnjava da Iran svoju spoljnu politiku ne temelji na veličini zemlje sa kojom sarađuje, već su, kako poručuje, osnovni principi uzajamno poštovanje i interesi.

"Saradnja Irana sa ostalim zemljama se ne svodi na to da li su države male ili velike. Osnovni principi su uzajamno poštovanje i uzajamni interesi", kaže on.

A, nakon dogovora u Ženevi o nuklearnom programu, Iran je otvoren za saradnju sa svim zemljama, pojašnjava ambasador. Ovaj dio Evrope, uključujući Crnu Goru, kaže on, vrlo je interesantan.

"Zemlje Balkana imaju posebno mjesto u našoj spoljnoj politici. Imate veliki broj prednosti u odnosu na ostale zemlje samim tim što imate pristup Jadranskom moru. U tom kontekstu zanimljive su mogućnosti Luke Bar. S vašim predsjednikom sam, između ostalog, razgovarao upravo o toj temi. Razgovarali smo o mogućnostima proizvodnje i skladištenja nafte i gasa ali i petrohemije", kazao je ambasador Fahimi

Petrohemija podrazumijeva transformaciju sirove nafte i prirodnog gasa u neke druge korisne stupstance - od vještačkog kaučuka, kozmetike i ljekova do eksploziva. Da bi saradnja krenula, neophodno je da se ispune dva uslova.

"Prvi je potpisivanje Sporazuma o zaštiti i podsticanju investicija a drugi je ugovor o oizbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Oba dokumenta su u završnoj fazi izrade", pojasnio je ambasador.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika