Region

BiH: Uhapšeni bivši policajci zbog ratnih zločina

4sip
P
olicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, postupajući po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), uhapsili devet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo zločin protiv čovječnosti.

BiH: Uhapšeni bivši policajci zbog ratnih zločina
Portal AnalitikaIzvor

Na području Kotor varoši i Banja Luke uhapšeno je sedam osoba S.T, D.B, D.V, D.M, R.K, I.K. i R.Š, koji su osumnjičeni da su, od maja do kraja 1992. godine, u okviru sistematičnog napada učestvovale u progonu nesrpskog civilnog stanovništva sa područja Kotor Varoši.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA pretresaju objekte na području Kotor Varoši i Banjaluke radi pronalaženja i privremenog oduzimanja službene dokumentacije koja potiče iz peroda 1992/1993. godine, koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku, prenose agencije.

Tokom današnje akcije uhapšeni su i G.V. iz Bileće i D.M. iz Trebinja, takođe zbog ratnog zločina, a mediji u BiH navode da se radi o bivšem komandiru Stanice javne bezbjednosti Bileća Goranu Vujoviću i Miroslavu Duki, ratnom komandiru Specijalne policije Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

U toku su pretresi određenih objekata na području Bileće i Trebinja, a nakon obavljene kriminalističke obrade u službenim prostorijama Agencije uhapšene osobe biće predate u nadležnost Tužilaštva BiH.

(MINA)

Portal Analitika