Region

Zenica: Ljudske kosti nađene u vrećama

4ye
U
bolnici u Zenici pronađene su dvije vreće s ljudskim kostima koje su tamo stajale zaboravljene, a vjerovatno je riječ o posmrtnim ostacima žrtava iz prošlog rata u Bosni i Hercegovini.

Zenica: Ljudske kosti nađene u vrećama
Portal AnalitikaIzvor

Za ovaj slučaj zainteresovalo se i tužilaštvo Zeničko-dobojske županije koje je preuzelo kosti i trenutno sprovodi istragu.

„Tužilaštvo će preduzeti sve što je u okviru naših ovlašćenja, a više detalja biće poznato nakon utvrđivanja identiteta. Nakon toga ćemo moći govoriti o čemu se tu zapravo radi“, izjavio je portparol tužilaštva Sanjin Kulenović. Dodao je ipak da se vjerovatno radi o posmrtnim ostacima iz posljednjeg rata.

Prema dostupnim informacijama, policija je na zahtjev tužilaštva vreće sa jednom lobanjom i kostima preuzela još u novembru, ali je slučaj u javnost dospio tek ove sedmice.

Portparolka bolnice Džanana Hedžić kazala je da su vreće stajale u prostorijama prosekture, a policiji su predate kada je i utvrđeno šta se u njima nalazi. Nagađa se da su kosti dopremljene u zeničku bolnicu nakon što su pronađene u nekoj od grobnica u okolini Zenice.

U takvim slučajevima vrši se i DNK analiza, ali, to se s ovim ostacima nije dogodilo, a nema odgovora ko je zaboravio da dovrši propisani postupak.

Na intervenciju tužilaštva, misteriozni posmrtni ostaci ipak su odvezeni u mrtvačnicu u Visokom, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu i tako utvrđen identitet.

(rtcg.me)

Portal Analitika