Društvo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

0312dan
P
reko milijardu ljudi ili približno 15 odsto svjetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. 3. decembar obilježava se kao Međunarodni dan osoba sa inavaliditetom (OSI), ustanovljen od Ujedinjenih nacija.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

„Širom svijeta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa fizičkim, socijalnim, ekonomskim i barijerama u stavovima, koje ih isključuju da potpuno i efikasno učestvuju kao ravnopravni članovi društva. OSI su neproporcionalno zastupljene među svjetski najsiromašnijima, a nemaju jednak pristup osnovnim resursima, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, socijalni i pravni sistem podrške. Takođe, osobe sa inavaliditetom imaju i veću stopu smrtnosti. Uprkos ovoj situaciji, invalidnost je ostala uglavnom nevidljiva na dnevnom redu glavnih razvojnih procesa“, stoji na sajtu Ujedinjenih nacija.

Međunarodni pokret osoba sa invaliditetom postigao je izuzetan napredak u 2006. godini, usvajanjem Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Konvencija prati decenije rada od strane Ujedinjenih nacija da promijeni stavove i pristupe invalidnosti koji bi obezbijedili punu jednakost i učešće osoba sa invaliditetom u društvu. Konvencija je namijenjena kao instrument ljudskih prava sa eksplicitnom razvojnom dimenzijom. Međutim, da bi se ostvarila jednakost i učešće za osobe sa invaliditetom, oni moraju biti uključeni u sve razvojne procese.

Kako stoji na sajtu UN, Generalna skupština ove organizacije je u posljednjih nekoliko godina više puta naglasila da pravo ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva i drugih međunarodno dogovorenih razvojnih ciljeva, zahtijeva uključivanje i integraciju prava i blagostanja, kao i perspektivu osoba sa invaliditetom u razvojnim naporima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

„Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom pruža mogućnost da se dodatno podigne svijest o invalidnosti i pristupačnosti, kao i priliku da se dodatno ulože napori za promovisanje pristupačnosti, uklanjanje svih vrsta barijera, te da se ostvari puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvu i oblikuje budućnost razvoja za sve!“, stoji na sajtu Ujedinjenih nacija.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana s ciljem da se osobama sa inavaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu.

Izvor: un.org; foto: flinders.edu.au

 

Portal Analitika