Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • ORGANIZATORI „ Riječ, slika, neprijatelj“ pisali EU: Javno osudite medijsku harangu „Vijesti“ i „Monitora“

ORGANIZATORI „ Riječ, slika, neprijatelj“ pisali EU: Javno osudite medijsku harangu „Vijesti“ i „Monitora“

izlozba
O
rganizatori konferencije „Riječ, slika, neprijatelj“ uputili su otvoreno pismo delegaciji Evropske unije u Podgorici, misiji OEBS-a, svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji u Briselu u kojem traže od njih da javno osude medijsku harangu koncerna „Vijesti“ i "Monitora" koju danima vodi protiv organizatora i učesnika konferencije.

ORGANIZATORI „ Riječ, slika, neprijatelj“ pisali EU: Javno osudite medijsku harangu „Vijesti“ i „Monitora“
Portal AnalitikaIzvor

- Danima po okončanju konferencije „Riječ, slika, neprijatelj“, održane u Podgorici od 11. do 13. novembra, ne prestaje kampanja koju protiv učesnika i organizatora skupa vodi medijski koncern Miodraga Perovića, uz podršku nekoliko glasila i pojedinaca iz regiona koji imaju bliske poglede na ulogu medija u društvu i etiku u novinarstvu. Više od 150 vodećih novinara iz svih zemalja regiona prvi put u poslednjih 20 godina na jednom mjestu mogli su da govore o stanju medija i procesu sekuritizacije na prostoru Zapadnog Balkana, ali i dokumentuju iskustva evropskih država. Gosti iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Kosova, Grčke, Italije, Danske, Poljske, intelektualci i stručnjaci iz oblasti važnih za svestrano rasvjetljavanje fenomena sekuritizacije u medijima – advokature, sudstva, sociologije, filozofije, komunikologije, psihologije – našli su se na udaru pomenutih glasila samo zbog činjenice da su se odazvali pozivu da svoje znanje o toj temi podijele sa javnošću, navodi se u pismu dostavljenom Portalu Analitika.

- Kao organizatori i domaćini ovog skupa iskreno žalimo zbog neprijatnosti što ih, gotovo svakodnevno, doživljavaju učesnici Konferencije. Neki od njih poimence su postali predmet najprizemnijih diskvalifikacija i žrtve javne harange, u seriji tekstova i priloga medijskog koncerna „Vijesti“ i neđeljnika „Monitor“, ističe se u javnom reagovanju, uz konstataciju da medijska hajka protiv istaknutih novinara iz regiona dokazuje postojanje problema medijske satanizacije i sekuritizacije kroz medije.

- Paradoksalno, ali tačno: akteri Konferencije postali su žrtva fenomena kojim su se na njoj bavili – postali su meta medijske satanizacije, napada ad hominem i besprizornih laži. Od 6. novembra do danas, „Vijesti” su objavile više desetina tekstova sa naslovima i jezičkim konstrukcijama koje obiluju govorom mržnje, klevetničkim novinarstvom i javnim optužbama, poput: „Brutalna predstava očajnika”, „prljava kampanja vlasti i mafije”, „organizovani i zločinački kriminal se ne predaje”, nazivajući goste, novinare i učesnike – „polupismenom i opskurnom poslugom režima”, „duvanskom hobotnicom”, „prorežimskim medijima i mafijaškim plaćenicima”, organizatore – „fantomskim”, panele – „bljuvotinama”, učesnike – osobama koje su „pukle”, ili su bile „zavedene i zloupotrebljene”, pokrovitelje – „tajkunskim carevima”, ili još gore vređajući ih po nacionalnoj osnovi nazivali su ih „bliskoistočnim prijateljima”. Uz sve ovo, ovaj tabloid je iskoristio i svoje medijske ogranke poput „Monitora”, „Courier de Balkan” i investitora iz Austrije i Amerike dodatno podstičući dinamiku sekuritizacije Konferencije odabirom reči: „opasan ambijent za novinare”, „progon kritičkih medija iz zemlje“, nazivajući novinare van Crne Gore „mafijaškim perima”, „medijskom mafijom” itd, piše u pismu.

Organizatori podsjećaju da je u pitanju nezapamćena višemjesečna hajka na sva medijska udruženja i sve koji se ne štite krilaticom „nezavisnih”, dosegla je svoj vrhunac, objavljivanjem reagovanja izvršnog direktora američke kompanije MDLF i medijske grupe iz Austrije koji su većinski vlasnici kompanije „Vijesti”, a koji nisu bili ni prisutni na Konferenciji.

- Ovo reagovanje, osim što ima elemente ozbiljne sekuritizacije korišćenjem rečeničnih konstrukcija poput: „opasan ambijent” i „protjerivanje iz zemlje”, sadrži i pregršt pretpostavki koje nemaju nikakvu osnovu u realnosti, posebno što predstavljaju viđenje subjekata koji su interesno vezani za očuvanje profita svoje kompanije.  S druge strane, činjenicu da politički motivisano „nezavisno” i „kritičko” novinarstvo ne predstavlja problem nikome u Briselu, šta više, da je ono čak i podržano sa određenih adresa, dokazuju svakodnevna pozivanja „Vijesti” i „Monitora” na „riječi predstavnika Evropske komisije”. U realnosti, to da klevetničko novinarstvo predstavlja ozbiljan problem u Crnoj Gori, potvrđuju mnogi pojedinci koji su ovo osjetili na sopstvenom primjeru, između ostalih i izvjestilac Evropskog parlamenta Čarls Tanok koji je u izjavi od 26.11.2013. podsjetio da bi u njegovoj zemlji primjeri kakvi se nalaze u izvještavanju nekih opozicionih medija u Crnoj Gori bili dobar materijal za sudski proces u razvijenoj demokratiji, ističe se u pismu Organizacionog i Programskog odbora Konferencije "Riječ, slika, neprijatelj".

- Cilj pomenutog koncerna i nekoliko njemu srodnih glasila iz regiona, jasan je – kompromitacija rezultata Konferencije i sprječavanje ili, barem, otežavanje organizovanja narednih okupljanja, stavljanjem do znanja svakom ko bi opet došao da ga čeka medijski linč. Komentatori i novinari „Vijesti” i „Monitora” su se pred novinarskom elitom Zapadnog Balkana pokazali u svom pravom svijetlu, tako vjerno, da nikom nijesu ostavili ni trunke dileme ko su i čemu služe: da medije koriste kao sredstvo za političke i lične obračune, ali i lično bogaćenje, navodi se u pismu. Upravo zato, kako se navodi, sa dubokim razočarenjem konstatujemo da se sa dijela međunarodnih adresa – koje se deklarišu kao promoteri i zaštitnici profesionalnog novinarstva, nastavlja „rječita šutnja“.

Relevantne međunarodne institucije i organizacije koje prate dešavanja u Crnoj Gori, nijesu reagovale na evidentnu, kontinuiranu medijsku harangu. Slati poruke o važnosti slobodnih medija, na skupu što ga je ovih dana organizovao „Monitor”, a ćutati ili tek sporadično pominjati obavezu da se piše na osnovu provjerenih činjenica, da se poštuje dostojanstvo ličnosti i pretpostavka nevinosti, tužan je primjer nepoznavanja novinarskih standarda ili odsustva hrabrosti u dijelu međunarodne zajednice da se makar pomenu problemi medijske i političke scene u Crnoj Gori, stoji u reagovanju, uz napomenu da su organizatori očekivali ovakvu reakciju.

- Kao organizatori Konferencije, znali smo da će biti burnih reakcija i da će Konferencija pokušati da se zlonamjerno interpretira kao nečiji pokušaj da se ograniči sloboda govora, da se privatni mediji – koji se lažno predstavljaju kao nezavisni – ućutkaju ili čak ugase. Izložba „Riječ, slika, neprijatelj“, odnosno 1.000 naslovnica kršenja medijskih standarda, ogledni je primjer zloupotrebe prava na slobodu izražavanja i dokaz kako se, zbog ličnih ili grupnih interesa, zagarantovane medijske slobode pretvaraju u ničim ograničenu i nemoralnu slobodu optuživanja i medijske satanizacije.

Organizatori skupa ubijeđeni su da se za demokratizaciju društva ne može boriti nedemokratskim sredstvima i medijskim terorom, iznudom kod velikih i moćnijih i beskrupuloznom, dehumanizovanom hajkom slabijih i nezaštićenih, i to sve pod plaštom slobode govora i borbe protiv režima. Ova pojava – u kojoj su se mediji otrgli od svoje osnovne funkcije i postali sredstvo u rukama vlasnika za postizanje raznih ciljeva, od finansijskih i političkih, do vulgarnog spinovanja javnosti – nije crnogorski specifikum. Samo se u malom društvu kao što je crnogorsko najlakše uočava i najpogubnije djeluje. Poslijeratna zatvorenost i rascjepkanost ex-jugoslovenskog prostora jako pogoduje ovoj medijskoj „pošasti“.  Suštinski značaj Konferencije „Riječ, slika, neprijatelj“ ogleda se upravo u činjenici da se konačno počelo govoriti o suštinskoj funkciji i ulozi medija u društvu. Zato je krajnje neprimjereno proglasiti učesnike konferencije plaćenicima i zaštitnicima crnogorske vlasti. Ta zamjena teza prolazi još samo na nekoliko međunarodnih adresa. Na neki način, uvjereni smo da će svakome od učesnika ovo iskustvo koristiti u daljoj borbi za istinski slobodno i profesionalno novinarstvo.

Zbog svega navedenog, mi kao organizatori konferencije „Riječ, slika i neprijatelj“ zaista očekujemo da:

- kao predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, javno osudite medijsku harangu koja se danima vodi protiv organizatora i učesnika Konferencije i prije svega protiv slobode javnog izražavanja i suočavanja sa istinom, zaštitite novinare, urednike, medijske stručnjake iz cijelog regiona i više od 50 medijskih kuća sa teritorije Zapadnog Balkana od verbalnog napada i višenedeljnog medijskog linča od strane „Vijesti“ i „Monitora“ i to na identičan način na koji se štite zaposleni u ovim kompanijama nakon svake objavljene riječi koju pripadnici ove medijske imperije tretiraju „kao napad na nihovo kritičko novinarstvo”;

- razmotrite činjenicu da u novinarstvu važi pravilo da kada se tzv. „vijesti u nizu“ (osim ako nije u pitanju tragedija ili elementarna nepogoda) iznova ponavljaju u jednom istom mediju, stvarni cilj nije i ne može biti javni interes i istina. Svi organizatori konferencije „Riječ, slika i neprijatelj“, i svi učesnici skupa, danima ne prestaju da budu predmet najflagrantnijeg kršenja svih mogućih standarda koji bi trebalo da važe u novinarstvu, pa makar ono bilo i „kritičko“ i „nezavisno“.

- Konačno, verujemo da ćete, u skladu sa svim principima koji važe u razvijenim demokratijama, uspjeti da pokažete da principi demokratskog pluralizma mišljenja važe za sve i u Crnoj Gori, zaključuje se u pismu.

Organizatori konferencije „Riječ, slika, neprijatelj“

Medijski savjet za samoregulaciju

Društvo crnogorskih novinara

Udruženje nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija elektronskih emitera Crne Gore

Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore

Institut za javnu politiku

Organizacioni odbor konferencije:

Upravni odbor Konferencije:

1. Ranko Vujović – Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore

2. Slavko Mandić – AKEM

3. Nikola Vujanović – Društvo crnogorskih novinara

4. Željko Rutović – Ministarstvo kulture Crne Gore

5. Amer Ramusović – Udruženje štampanih lokalnih medija

6. Budimir Damjanović – regionalni časopis „Medijska kultura“

7. Nikola Martinović – advokat

8. Stevan Lilić – Institut za javnu politiku

9. Irena Bošković – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Programski odbor Konferencije:

1. Branko Vojičić – novinar i publicista

2. Doc. dr. Dražen Cerović – Institut za javnu politiku

3. Milorad Popović – književnik i publicista

4. Andrej Nikolaidis – književnik

5. Gordana Borović – novinarka


Portal Analitika