Abiznis

UPCG: Krajnje je vrijeme za podsticaje razvoju sjevera

2711upcglogook
U
nija poslodavaca Crne Gore izražava zadovoljstvo zbog najava koje je saopštio ministar finansija Radoje Žugić po pitanju podsticajnih mjera za razvoj sjevernog regiona Crne Gore, a koje su skladu sa našim zalaganjima i dugogodišnjim zahtjevima, saopšteno je Portalu Analitika iz UPCG.

UPCG: Krajnje je vrijeme za podsticaje razvoju sjevera
Portal AnalitikaIzvor

-Ukoliko realizacija najavljenih mjera uskoro uslijedi, UPCG poziva sadašnje i buduće poslodavce da ih iskoriste i dobrom poslovnom politikom ostvare efekte koji će, osim smanjenja troškova poslovanja i razvoja sopstvenog biznisa, rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, unaprjeđenjem konkurentnosti privrede, a time i porastom interesovanja domaćih i stranih investitora za ulaganja u sjever Crne Gore.  UPCG podsjeća da je još 2010. godine, u cilju podrške uravnoteženom regionalnom razvoju i razvoju preduzetništva u nerazvijenim opštinama, kreirala dokument „Prilog unapređenju i razvoju privrede Crne Gore – analiza  problematike sa predlozima mjera“ u kojem je istakla da u Crnoj Gori treba izvršiti ozbiljne analize i razmotriti mogućnost smanjenja poreskih stopa za obavljanje privredne djelatnosti (porez na dohodak sa pripadajućim doprinosima, porez na dobit, PDV), i to posebno u sjevernim oblastima.

Prema ocjeni UPCG, nedostatak adekvatne pažnje u odnosu na region sjevera Crne Gore i proizvodne mogućnosti opština koje mu pripadaju, rezultirale su dugogodišnjom stagnacijom svih privrednih grana, nezaposlenošću i zabrinjavajućim siromaštvom stanovništva. Zato je UPCG u prethodnom periodu više puta ukazivala da bi podsticajne mjere, poput smanjenja poreskih stopa za obavljanje djelatnosti, u prvom periodu vjerovatno predstavljale težak izazov u smislu opterećenja državnog budžeta, ali bi na dugi rok imale višestruko pozitivan efekat za privredu i životni standard stanovništva u tim oblastima, ali i za budžet i ukupno crnogorsko društvo- ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, stoga je najava Ministarstva finansija o mogućnosti smanjenja poreza na dohodak, kao i smanjenja odnosno ukidanja poreza na dobit za novoosnovana preduzeća, pokazatelj spremnosti Vlade da pomogne rasterećenju privrede, očuvanju održivosti preduzeća i razvoju preduzetništva (a posebno malih i srednjih preduzeća) u ovom regionu.

-Time će se eliminisati i određene nejasnoće iz strateškog pravca razvoja Crne Gore, posebno po pitanju neadekvatnog prepoznavanja komplementarnosti sektora turizma i poljoprivrede i očekivane podrške njihovom razvoju, te stvoriti osnov za dalji oporavak ekonomije, stvaranje jake privrede i uspješne Crne Gore u sva tri regiona- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika