Abiznis

MBA: Napraviti katastar mikro elektrana

mba
K
ao poslovna asocijacija koja se već dugi niz godina bavi pitanjima vezanim za sektor energetike, Montenegro Biznis Alijansa još jednom poziva sve opštine koje imaju prirodne uslove za to, da naprave katastar hidro mikro elektrana na svojoj teritoriji kako bi definisale svoj energetski potencijal kada su ove elektrane u pitanju i budućim investitorima pružile neophodne podatke, saopšteno je Portalu Analitika iz MBA.

MBA: Napraviti katastar mikro elektrana
Portal AnalitikaIzvor

Koristiti mjesta na kojima su nekada bile vodenice i mlinovi je nešto što se prosto nameće i što treba iskoristiti. U svemu tome, važnu ulogu ima bankarski sektor koji bi, realno je pretpostaviti, podržao ovakve projekte zbog sigurnosti povraćaja sredstava. Kontakti na relaciji lokalne samouprave, bankarski sektor, potencijalni investitori, su neophodni za početak masovnije izgradnje mikro elektrana, posebno u sjevernom dijelu Crne Gore gdje su vodni potencijali, kao što znamo, veoma respektibilni. Imati sopstveni izvor napajanja je izuzetno važno za bavljenje porodičnim biznisom u ruralnom području. Znamo da je sjeverni dio Crne Gore u težoj ekonomskoj situaciji, pa bi tim prije ovakva inicijativa trebalo da saživi. Znatno je lakše baviti se biznisom ako imate svoj izvor napajanja električnom energijom, jer je upravo to podsticaj da se krene u biznis – otvaranje farmi, ribnjaka, pilana, ugostiteljskih objekata, uopšte ulaganje u razvoj seoskog turizma.

O tome koliko mogu biti korisne elektrane ove snage govori primjer mikro elektrane ‘’Vrelo’’ u Manastiru Morača od svega 12 KW koja obezbjeđuje električnu energiju ne samo za Manastir, već i za ukupnu rasvjetu u tom dijelu mjesta, za lokalnu školu i td. Inače, jedan od projektanata ove mikro elektrane je član MBA koji je učestvovao u svim aktivnostima MBA u sektoru energetike.

U narednom periodu MBA planira da intenzivira aktivnosti na planu podsticanja izgradnje mikro elektrana, kako bi konačno otpočela njihova masovnija izgradnja u opštinama na sjeveru Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika