Društvo

VUJOVIĆ: Bešić nije vlasnik istine u Crnoj Gori, iako ponekad u to povjeruje

2511zlatkovujovicok
P
osljednja dva mjeseca svjedoci smo brojnih pokušaja da se spriječi sprovođenje mjera na Fakultetu političkih nauka u pogledu nekih pitanja i povratak u pravno dozvoljeno stanje. Ovdje prije svega mislim na nezakonit radni odnos jednog od dosadašnjih članova Vijeća, doc.dr Miloša Bešića, saopštio je Portalu Analitika saradnik na Fakultetu političkih nauka mr Zlatko Vujović.

VUJOVIĆ: Bešić nije vlasnik istine u Crnoj Gori, iako ponekad u to povjeruje
Portal AnalitikaIzvor

-Duboko vjerujem u iskrenost studentskih namjera da se bore za što veći kvalitet nastave, te da su zabrinuti sa sudbinu našeg fakulteta. Ono što me žalosti jeste da su im podmetnute netačne informacije na bazi kojih oni temelje pojedine svoje stavove.  Jer kako drugačije tumačiti  njihovo zalaganje da se nastavi sa nezakonitim zapošljavanjem Bešića, koje je suprotno srpskim i crnogorskim zakonima, odnosno statutu Univerziteta Crne Gore i kolektivnom ugovoru.  Odavno  javno ukazujem na nezakonit status Bešića, koji je duže od šest godina u dvostrukom stalnom radnom odnosu, u punom radnom vremenu, u Crnoj Gori i Srbiji, na FPN-u Podgorica i FPN-u Beograd, uporno obmanjujući svoje poslodavce i crnogorsku javnost, a sada i studente. Posljednjih više od godinu dana Bešić prima platu iako nema radnog odnosa, s obzirom da mu je ugovor o radu istekao 31.avgusta 2013. godine- naveo je Vujović.

Ističe da bi razumio da studenti traže da Bešić ima iste uslove kao svaki gostujući profesor, “ali ne i da traže da ima višestruko veća primanja na Univerzitetu od ostalih profesora koji su zapošljeni na fakultetima u okruženju, a predaju honorarno na našem fakultetu”.

-Više puta sam isticao da je u slučaju Bešića bilo prisutno kontinuirano kršenje zakonskih propisa koje je prouzrokovalo štetu po budžet Univerziteta CG i budžet Crne Gore od više desetina hiljada na godišnjem nivou, pa sve pomnoženo sa brojem godina. Nažalost, sada kada je UCG zauzeo stav da ne može više da se toleriše nezakonito isisavanje novca iz Univerziteta koji je na izdisaju’, studentima su podmetnute neistine da bi se oni borili za zaštitu nečijih prava, dok je istina ustvari da oni traže nastavak bezakonja, kada govorimo o povratku Bešića- ocijenio je Vujović, napominjući da studenti imaju pravo da preispituju rad svojih predstavnika.

-O tome nastavnici i saradnici ne treba da polemišu. To pitanje treba ostaviti studentima da sami rješavaju. Žao mi je što pojedini nastavnici svojim studentima objašnjavaju da se od predstavnika, u ovom slučaju njihovih, traži da uvijek glasaju onako kako im ankete poruče. Ne ulazeći ovom prilikom u to da li je anketa sprovedena na metodološki ispravan način, da li je naručena i nadgledana od strane jedne od kandidatkinja, te ne ulazeći u to da li su studente ispitivala lica koja su u isto vrijeme sprovodila kampanju za jednu od kandidatkinja za dekana, potrebno je ukazati na pogubnost teze koja promoviše populizam koji može imati opasne posljedice. Zamislimo samo da predstavnici građana uvijek slijede ono što građani misle. Zamislite danas kako bi vlasti reagovale na paradu ponosa. Vjerovatno kao u Rusiji, brutalno, bez milosti. Zamislite Crnu Goru devedesetih. Vjerovatno bi opsijedali poslije Dubrovnika i Zagreb,  a od slučaja Bukovica napravili sistemski odnos prema manjinama. Na svu sreću, iako su političari pod stalnim pritiskom javnog mnjenja ipak ga uvijek ne slijede. Tako je i teza pojedinih nastavnika sa FPN-a krajnje pogrešna i opasna, jer oni na Fakultetu političkih nauka uče svoje studente da u predstavničkoj demokratiji predstavnici slijede uvijek ono što javnost misli bez obzira na ostale faktore, na kraju krajeva i bez obzira na zakonske propise. Skoro da nam poručuju da nam ne trebaju ni izbori, dovoljno je samo da slušamo one koje sprovode istraživanje javnog mnjenja, naravno, samo ukoliko je metodolog tih ispitivanja Miloš Bešić. Na svu sreću, Bešić nije vlasnik istine u Crnoj Gori, iako ponekad u to povjeruje- zaključio je Vujović.

Portal Analitika