Društvo

JANKOVIĆ: Vukićević da se okrene obavljanju dodijeljene funkcije

2411fpnok
S
aradnik u nastavi Fakulteta političkih nauka mr Uglješa Janković, reagovao je večeras na izjavu doc. dr Borisa Vukićevića sa istog fakulteta ističući da je obraćanje Vukićevića motivisano namjerom, da se želja studenata za smjenom svojih predstavnika potisne u drugi plan. Janković je pozvao Vukićevića da se okrene obavljanju dodijeljene funkcije prodekana za razvoj Fakulteta, a ne da se bavi, kako je rekao, etiketiranjem kolega.

JANKOVIĆ: Vukićević da se okrene obavljanju dodijeljene funkcije
Portal AnalitikaIzvor

- Jasno je da je obraćanje docenta Vukićevića motivisano namjerom da se želja studenata za smjenom svojih predstavnika potisne u drugi plan, ali ipak nemam namjeru prećutati njegove impresije stvarnosti u vezi sa posljednjim izborima za dekana FPN-a. Prisustvovao sam javnom skupu studenata FPN-a. Pričaću sa svakim studentom FPN-a, i posjetiću svaki javni skup koji oni budu organizovali. Dijalog, razmjena mišljenja i stavova, je akademska vrijednost. U čemu je problem da razmijenimo mišljenja? Osim ukoliko neko nema nešto da sakrije?, naveo je Janković u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika.

Prema njegovim riječima, više od mjesec dana nakon završetka procesa, docent Vukićević, kao aktivni akter i zainteresovana strana ovog procesa, nalazi za shodno da komentariše radno - pravna pitanja i primjenu načela prava glasa.

- Dobra stvar sa sprovedenim izbornim procesom jeste što je bio u potpunosti otvoren za javnost. Stoga, neće mi biti teško da podsjetim na pojedine detalje iz izbornog postupka. Na sjednici Vijeća, održanoj 30.avgusta 2013. godine, konstatovana je struktura Vijeća Fakulteta političkih nauka, pri čemu niko od pristunih članova nije bio protiv (Boris Vukićević je bio odsutan). Nakon toga, na istoj je sjednici konstituisana izborna komisija  zadužena za sprovođenje izbornog procesa. Boris Vukićević (telefonski kontaktiran) odbio je ponuđeno članstvo u izbornoj komisiji. Opet, niko od tadašnjih članova Vijeća nije glasao protiv sastava izborne komisije. Tokom trajanja izbornog procesa, što docent Vukićević dobro zna, postoje rokovi kada je moguće podnijeti žalbu, na šta je on, kao i svi ostali akteri procesa, imao pravo. Tom prilikom se nije desilo da docent Vukićevič formalno osporava pravo glasa, niti radni odnos na FPN – u bilo kome. Napominjem da je strukturu Vijeća potvrdio Senat Univerziteta Crne Gore, na sjednici održanoj u septembru. Dakle, iz perspektive nadležnih instanci, nije bilo ničeg spornog u vezi sa radno - pravnim statusima profesora i saradnika. Prema tome, ostaje nejasna naknadna i selektivna pamet Borisa Vukićevića, kojom danas tako decidno tvrdi da određena lica nisu imala pravo glasa, kao ni pravo na radni odnos. Toliko pominjani saradnik u nastavi mr Mehmed Đečević je, naime, na studijama psihologije (stari sistem studiranja) na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ostvario prosjek 8,49 (umjesto više od 8,50 koliko je Statutom predviđeno) i od 2008. godine je zapošljen kao saradnik na Fakultetu političkih nauka, ugovorom koji mu je više puta obnavljan. Na stranu činjenica što se razlika od 0.01 doživljava i prikazuje kao glavni problem FPN-a, docent Vukićević tokom proteklih pet godina nije imao problem sa tom razlikom, ali sada se izgleda, opet javlja njegova naknadna pamet. S obzirom na to da u svom javnom istupu tumači lične motive drugih lica, poželjno bi bilo da preispita i svoje sopstvene, naveo je Janković.

Kako je dodao, nije iznenađen njegovim postupanjem, jer je tokom neuspjelog izbornog procesa u julu mjesecu zajedno sa ostalim članovima prethodne izborne komisije podnio ostavku, nakon što je prvobitno sopstvenim potpisom verifikovao podobnost Sonje Tomović Šundić za funkciju dekanice FPN-a.

- Podsjećam, članovi izborne komisije bili su: Saša Knežević, Boris Vukićević, Nataša Ružić, Zlatko Vujović i Budimir Andrić – student povjerenik. Borise (namjerno ti se lično obraćam) postoje fleksibilni pristupi u nekim društvenim situacijama, jer život ide prije norme. Tako, na primjer, zaista smatram da je propisana norma od dvanaest saradničkih časova ogromno opterećenje za nastavno osoblje i nemam ništa protiv toga što istu nikad nisi ispunjavao kao saradnik u nastavi, iako je propisana Statutom i uslov je za radni odnos. Takođe, s obzirom na to da si prošao proceduru za izbor u zvanje docenta, siguran sam da znaš da postoji uslov koji predviđa da kandidati za akademska zvanja imaju objavljene radove u časopisima na SSCI listi (iako ne stoji u Statutu, znamo da je velikom broju kandidata blokiran izbor zbog neobjavljivanja na pomenutoj listi). U stvarnosti, kod nekih kandidata se insistira na objavljenim radovima, a kod drugih važi itekako fleksibilan odnos, pa se kod njih ne insistira na ovom uslovu. Kako spadaš u drugu kategoriju, neko bi mogao da pomisli da si izabran na sporan način, a ne zbog akademskih kvaliteta. Nadam se da ćeš se konačno okrenuti obavljanju dodijeljene funkcije prodekana za razvoj Fakulteta i osvrnuti oko sebe. Tvoja odgovornost je još veća, jer si u prethodnom periodu bio dio uprave FPN-a. Aktivna uloga u destrukciji FPN-a i etiketiranje sopstvenih kolega i koleginica nisu u opisu posla jednog prodekana za razvoj Fakulteta, zaključio je Janković.

 

Portal Analitika