Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Radnici Boksita traže da se svi vrate na posao; Rakočević: To je nemoguće, ako nema proizvodnje

Radnici Boksita traže da se svi vrate na posao; Rakočević: To je nemoguće, ako nema proizvodnje

2311boksiti
R
adnici Rudnika boksita, koji su zbog stečaja uvedenog u utorak završili na Birou rada, zahtijevaju povratak na posao. Zbog toga su juče protestovali ispred upravne zgrade, a novo okupljanje najavili su za ponedjeljak. Njihov predstavnik Ilija Đilas, kako javlja radio Antena m, najavljuje i radikalnije poteze.
Radnici Boksita traže da se svi vrate na posao; Rakočević: To je nemoguće, ako nema proizvodnje
Portal AnalitikaIzvor


‘’Za dalje ćemo se u ponedjeljak dogovoriti. Planovi su da se sve blokira, ukoliko nam se neko ne obrati da uđemo u razgovor za rješavanje ovog problema. Radnici su najavili da će da bude i drugih radikalizacija. Mi tražimo da se svi vrate na posao i da se rješava sistematizacija radnih mjesta. Tražimo i sastanak sa predstavnicima Vlade.’’



U Boksitima je bilo zaposleno oko 310 radnika, koji su nakon uvođenja stečaja ostali bez posla, a uz to im se duguje 13 zarada.



Stečajni upravnik

Veljko Rakočević

za Antenu M kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa Izvršnim odborom sindikata, te da ih je obavijestio da nadležni državni organi daju sve od sebe kako bi našli način za nastavak proizvodnje. Rakočević naglašava da je proizvodnja jedini način da se radnici namire:



‘’Što se tiče toga da se svi ljudi vrate na posao, ako nema proizvodnje, to je nemoguće. Nema načina da se oni namire, osim da funkcioniše neki vid proizvodnje, pa da od toga ostaje profit, te da se prvi isplatni red namiruje. To sam im detaljno objasnio. Hoće li to njima biti dovoljno razumno ili će da rade po svome, to ne znam. Ja sam ih upozorio što Zakon o stečaju predviđa i što sve može da prouzrokuje ometanje stečajne uprave.’’



Rakočević se ipak nada da će problem sa radnicima biti riješen razgovorom. Kako kaže, on treba da zadrži određen broj radnika, da bi stečajna uprava mogla da funkcioniše. Ukoliko proizvodnja bude organizovana, neko drugi pregovaraće sa nadležnima o broju potrebnih radnika:



‘’Do stotinak radnika moglo bi da bude blizu penzije ili na neki drugi način obezbijeđeno. Taj dio posla u vezi sa otpremninama nije nadležnost Privrednog suda. Ni organizovanje proizvodnje nije nadležnost Privrednog suda i stečajnog upravnika, ali jeste da da parametre što je isplativa proizvodnja, odnosno da da parametre da ne dođemo u situaciju da se ugrozi stečajna masa kroz navodno postignutu cijenu rude. Neću dozvoliti da se smanji stečajna masa", kazao je Rakočević.


foto: ceacgroup.com
Portal Analitika