Društvo

Utvrđen Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

bobo
V
lada je danas usvojila Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je definisan novi model mreže zdravstvenih ustanova, a predviđeno je i formiranje osam zdravstvenih centara.

Utvrđen Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti
Portal AnalitikaIzvor

Ministar zdravlja Miodrag Radunović, objasnio je da je zakonom definisan novi model mreže zdravstvenih ustanova, odnosno njihova reintergacija i racionalizacija uz optimizaciju.

Prema njegovim riječima, u cilju ostvarirvanja javnog intersa u zdravstvu, novi model zdravstvenih ustanova je proširen novom ustanovom, zdravstvenim centrom.

»Nova ustanova omogućava vertikalno i horizontalno povezivanje svih nivoa, i formiraće se za jednu ili više susjednih opština. Time želimo da postignemo povećanu dostupnost ljekara građanima, veću mobilnost ljekara i podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite«, pojasnio je Radunović.

Kako je rekao, ta reorganizacija omogućiće formiranje još jednog segmenta – dnevnih bolnica, za jednodnevni tretman, kroz dijalizu, onkologiju i jednodnevnu hirurgiju, kao konsultativno specijalističke dijagnostike.

»Predlogom je precizirana i nadležnost nacionalnog instituta za zdravlje, dosadašnjeg Instituta za javno zdravlje, kako bi se prepoznao značaj nosioca javno zdravstvene djelatnosti u Crnoj Gori«, naveo je Radunović.

Propisano je i da se zdravstvena djelatnost može obavljati u zdravstvenoj mreži i van mreže.

»Zdravstvenu mrežu osniva Vlada, obuhvata vrstu, broj i raspored svih zdravstvenih ustanova koje osniva država, ali i pojedinih zdravstvenih ustanova i djelova zdravstvenih ustanova čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice po nivoima zdravstvene zaštite, kao i pojedinih pravnih lica, koji na osnovu ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja obavljaju poslove koji su u vezi sa ostvarivanjem prava na zdravstvenu zaštitu«, kazao je Radunović.

On je objasnio da se novine u odnosu na dosadašnja rješenja odnose na izbor organa upravljanja zdravstvenim ustanovama.

»Upravni odbori ili odbori direktora biće obavezni organi samo u zdravstvenim centrima koji objedinjavaju tri nivoa zdravstvene zaštite i u nacionalnom institutu za zdravlje«, saopštio je Radunović.

Predlogom su propisane i mjere zdravstvene zaštite u vezi sa radom i radnom sredinom.

-Novina je da država obezbjeđuje specifičnu zdravstvenu zaštitu preduzetnika i prodavca koji zapošljava do pet zaposlenih, kao i poljoprivrednika koji su osigurani u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju«, naveo je Radunović.

Kako je pojasnio, država obezbjeđuje zaposlenima i prvi kontrolni pregled kod doktora specijaliste medicine rada.

»Predlgoom zakona je utvrđeno pravo na obavljanje zdravstvene djelatnosti u ustanovama dječje i socijalne zaštite, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, imajući u vidu da želimo da pravimo bolnicu i u ZIKS-u, organa nadležnih za unutrašnje poslove i organa nadležnih za odbranu, za lica smještena u te ustanove, odnosno zaposlena lica ili lica smještena u njima«, kazao je on.

Predlogom zakona su, dodao je, cjelovito uređena pitanja koja se odnose na zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike i data je njihova definicija.

»Definisan je i institut dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, u cilju poboljšanja određenih odredbi. Radi unapređenja uslova za obavljanje profesije i zaštite profesionalnih interesa i unapređenja zdravstvene etike, pored ljekarske i farmaceutske komore, formira se i stomatološka komora i propisana je mogućnost organizovanja rada komore i drugih zdravstvenih radnika«, naveo je Radunović.

U cilju unapređenja kvaliteta rada zdravstvene zaštite, kako je saopštio, zdravstvene ustanove su dužne da obezbijede samo naučno provjerene i dokazane tehnologije, medicinske metode i postupke.

Definisana je odgovornost za vođenje odgovarajaćuuće medicinske dokumentacije, koja mora biti proslijeđena nacionalnom institutu, a odatle institucijama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije. (Mina)

 

Portal Analitika