Region

Mevlidu Jašareviću 15 godina zatvora

jasarevic
A
pelaciono vijeće Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je danas presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, javlja Klix.ba.

Mevlidu Jašareviću 15 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

 

Jašarević je osuđen za krivično djelo terorizma. Tim Tužilaštva BiH, koji je vodio ovaj slučaj, je uspio dokazati sve navode iz izmijenjene optužnice. Podsjećamo da je tužilac prethodno odustao od tačke optužnice prema kojoj je Jašarević optužen za organizovanje terorističke grupe.

Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu, odnosno kada je riječ on njihovom odnosu prema muslimanima u svijetu.

Kako je predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić rekao u obrazloženju presude, Sud je pri odmjeravanju kazne ocijenio da se Jašarević iskreno pokajao za učinjeno djelo, da ga je počinio kao mlada osoba te je u obzir uzeo njegove porodične i socijalne prilike.

Apelaciono vijeće Suda BiH smatra da će izrečena kazna zadovoljiti generalnu prevenciju, odnosno poslati jasnu poruku da su država BiH i njene institucije u stanju zaštiti svoje građane i da će odgovarati svako ko učini slično krivično djelo.

U vrijeme izdržavanja kazne bit će mu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 28. oktobra 2011. godine.

Jašarević je prvostepenom presudom osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH (Sud je prihvatio procjenu da je pričinjena materijalna šteta od 100.000 dolara). Za napad se, kako je Sud konstatovao u decembru prošle godine, Jašarević odlučio zbog "lošeg odnosa SAD-a prema muslimanima u cijelom svijetu".

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. oktobra prošle godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem i onesposobili te priveli.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje u izvršenju tog djela. Jašarević se pri izricanju prvostepene presude nije pojavio u sudnici jer je i ranije u nekoliko navrata isticao da ne poštuje Sud BiH, odnosno državu BiH i njene institucije.

(klix.ba, Photo: sandzacke.rs)

Portal Analitika