Društvo

ĐUROVIĆ: Delfini viđeni ovog ljeta još su u Bokokotorskom zalivu, to je dobra vijest

2011delfinipoc
D
elfini koji su ovog ljeta često bili viđeni u Bokokotorskom zalivu i ovih jesenjih dana su tu, što govori da nisu povremeni gosti, već stalni stanovnici zaliva. "To je dobra vijest", kaže za Portal Analitika dr Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora, rukovodilac NET Cet projekta, tokom koga su tokom ljeta naši i istraživači iz inostranstva pratili populacije delfina u Jadranu.

ĐUROVIĆ: Delfini viđeni ovog ljeta još su u Bokokotorskom zalivu, to je dobra vijest
Portal AnalitikaIzvor

Naš sagovornik naglašava da ljubitelji delfina i ovih dana jave kada vide delfine pored Stoliva, Prčanja ili Risna, što potvrđuje da su ostali u zalivu. Upitan koliko ih sada ima, jer je ovog ljeta primjećeno osam delfina, pet odraslih i tri mlada, Đurović kaže da ne može precizno reći koliki je njihov broj.

Ovih dana naš tim iz Instituta nije na moru da posmatra delfine, jer nam vremenski uslovi to nedozvoljavaju. Ružno je vrijeme i ne možemo ih kontinuirano pratiti, već sistematizujemo podatke koje smo prikupili tokom ljeta i u januaru ćemo imati detaljan izvještaj, kaže Đurović.

Upitan da li prisustvo delfina u Bokokotorskom zalivu znači da u njemu ima dovoljno ribe, Đurović kaže da znači.

"Ribari se zbog toga i ne raduju kad vide delfine. Neki istraživači smatraju da oni pojedu količinu koja iznosi od pet do deset odsto njihove težine, a sigurno je da pojedu od tri do četiri odsto, kaže Đurović.

2011mirkotekst

Sagovornik Portala Analitika podsjeća da se radi o dobom delfiu, najbrojnijoj vrsti u Jadranskom moru, koja je tokom godina gotovo nestala zbog djelovanja čovjeka.

"To su potvrdila istraživanja u Hrvatskoj, Italiji, kao i kod nas. Takođe, posljednjih godina smo primijetili da se najveći broj delfina može vidjeti iza kočarskih brodova, što govori da idu u potrazi za hranom. To potvrđuje da su gladni, jer je riječ o životinjama kojima je potrebna veća kiličina ribe. Poseban problem predstavlja nelegalan ribolov uz upotrebu dinamita, a za njih je opasno i prisustvo brzih glisera", kaže Đurović.

2011delfinjedan

On ističe da će u okviru Net Cet projekta biti organizovana edukativna kampanja, kako bi se svi oni koji borave na moru naučili da štite ovu izuzetnu vrstu.

"Štampali smo postere koji preporučuju kako treba da se ponašaju vlasnici privatnih plovila u slučaju kada vide delfine, i njih ćemo postaviti u decembru. Predviđeno je da kroz projekat Net Cet imamo više edukativnih radionica sa svima koji su vezani za more, posebno ribarima, naglašava Đurović, napominjući da su planirana i predavanja u školama, kako bi se djeci ukazalo na značaj očuvanja ovih rijetkih životinja.

Naš sagovornik ističe da su planovi da se i naredne godine nastavi istraživanje delfina, od kojih su neki očigledno postali stalni stanovnici Bokokotorskog zaliva.

2011delfini_tekst2
Portal Analitika