Region

Ministri iz regiona usvajaju strategiju za otvaranje milion radih mjesta

1911sarajevo
M
inistri iz regiona usvajaju strategiju Jugoistočna Evropa 2020 za otvaranje 1 miliona novih radnih mjesta. Strategija bi trebalo da bude usvojena ovog četvrtka na ministarskoj konferenciji Investicione komisije za jugoistočnu Evropu u Sarajevu.

Ministri iz regiona usvajaju strategiju za otvaranje milion radih mjesta
Portal AnalitikaIzvor


Otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. predstavlja najvažniji cilj strategije nazvane i "Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi". Na skupu će se okupiti ministri privrede iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova*, Moldavije, Rumunije, Srbije i Makedonije, predstavnici Evropske komisije, kao i drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa, međunarodnih organizacija, te donatorske zajednice.



Strategiju je pripremio Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju u konsultacijama sa vladama zemalja iz jugoistočne Evrope, Evropskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama nakon što su mu taj mandat povjerili ministri privrede zemalja iz regiona.



Cilj strategije JIE 2020 je poboljšanje uslova života u regionu i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pažnje, pri čemu se pobliže prati vizija strategije Evropske unije Evropa 2020. Strategijom se naglašava zajednička vizija zemalja JIE da se do 2020. godine otvori do jednog miliona novih radnih mjesta i to tako što će se povećati stopa zaposlenosti sa 39 odsto na 44 odsto, više nego udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet i to sa 94 na 210 milijardi eura, povećati BDP po glavi stanovnika u regionu sa sadašnjih 36 odsto na 44 odsto evropskog prosjeka, te uvećati broj visokoobrazovanih ljudi za njih 300.000.

foto: wmbosniaproject.wordpress.com

Portal Analitika